Řidiče uvítají během MS v Liberci uzavírky i nový orientační systém

Liberec – Řidiči, kteří přijedou během lyžařského mistrovství světa do Liberce, by již neměli tápat, jak se dostanou na významná místa severočeské metropole. K proslulé novorenesanční radnici, do zoologické zahrady, k Centru Babylon nebo na křižovatky nejvýznamnějších ulic je dovedou nové orientační tabule. Řidiči se ale během mistrovství světa budou muset připravit také na to, že je nové cedule mohou zmást. Město pod Ještědem totiž během šampionátu výrazně omezí dopravu a uzavře ulice včetně těch nejvýznamnějších.

Mezi 16. únorem a 1. březnem bude omezen provoz na příjezdové komunikaci R35, v ulicích Košická, U Nisy a Na Rybníčku v okolí hotelu Babylon a Ostašovská poblíž letiště. Zcela uzavřena potom bude nová čtyřproudá silnice I/14 v úseku mezi Kunraticemi a křižovatkou se silnicí R35, na níž vznikne záchytné parkoviště, a některé silnice v okolí sportovišť na Ještědu a ve Vesci.

Vyhnou-li se řidiči uzavírkám, dovedou je orientační tabule ke dvaceti nejvyhledávanějším místům Liberce. Podle Michala Buzka z městské společnosti Elset je v Liberci celkem 200 nových orientačních tabulí a 420 směrovek. Největší městské atrakce vybíral Elset podle průzkumu provedeného mezi návštěvníky města. Kromě zoo, Centra Babylon nebo  radnice vedou řidiče také ke klíčovým rozcestím jako Šaldovo náměstí, křižovatka Košické ulice a třídy Milady Horákové nebo Jablonecké ulice a ulice Na Bídě. Radnice rekonstruovala a aktualizovala rovněž pět map v centru města.

Nové tabule nahradily dosavadní komplikovaný orientační systém, který dělil město do sektorů a číselných řad. Vznikl před deseti lety a motoristé kvůli podrobnějším údajům museli zastavit u tabulí na okraji města. „Nový orientační systém také obsahuje cíle, které ve starém systému scházely nebo byly špatně označené. Například Divadlo F. X. Šaldy, Oblastní galerii či botanickou zahradu,“ konstatoval Michal Buzek.