Soud zamítl nároky Pezoldové na Salmovský a Schwarzenberský palác

Praha - Odvolací pražský městský soud dnes definitivně zamítl nároky Alžběty Pezoldové na Schwarzenberský a Salmovský palác s přilehlými pozemky na Hradčanech, které tak zůstanou ve vlastnictví státu. Soud tím potvrdil dřívější rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Dědička hlubocké větve šlechtického rodu Schwarzenbergů Alžběta Pezoldová tak prohrála další spor o navrácení majetku její rodiny. Toto rozhodnutí je pravomocné a jedinou možností je již jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Adoptivní vnučka posledního majitele památek Adolfa Schwarzenberga usiluje o vydání paláců již od 90. let. Poté, co neuspěla v restitucích, obrátila se na soud s určovací žalobou. Přestože Ústavní soud v lednu připustil, že tento způsob domáhání se majetku je v některých případech možný, usnesení se nevztahovalo na veškeré žaloby.

Pezoldová vede o majetek již mnoho let řadu sporů. Požaduje navrácení řady památek, pozemků a jiných nemovitostí v hodnotě miliard korun. Soudila se například o zámek v Hluboké nad Vltavou a Českém Krumlově, budovu pivovaru Bohemia Regent v Třeboni a několik domů v Praze na Smíchově. Dosud nikdy nebyla úspěšná.

Část Schwarzenberského paláce
Zdroj: ČT24