ČSSD ubývají voliči, ODS mocně dotahuje

Praha - Sociální demokracii podle průzkumů ubývají voliči, podle volebního modelu agentury Median byl v lednu náskok ČSSD před ODS nejmenší za poslední čtvrtrok. Zatímco v závěru loňského roku poráželi sociální demokraté ODS o 13 procent, v lednu už to bylo jen o čtyři. České předsednictví tak Topolánkově straně zřejmě pomáhá.

Podle Medianu by sociální demokraty v lednu volilo 35,3 % voličů, od prosince jim tak ubylo pět procent voličů, což je největší meziměsíční propad ČSSD od parlamentních voleb 2006. Občanským demokratům naopak od prosince přibyla tři procenta. Median je po CVVM už druhou agenturou, která zjistila pokles voličské obliby ČSSD. Podle tohoto modelu je navíc ČSSD jediná z pěti stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, které od prosince voliči ubyli. 

Výrazně si od prosince polepšili zelení - zatímco loni by je podle modelu Medianu volilo 2,7 procenta voličů, v lednu to bylo 5,5 procenta. Strana by tak opět překročila hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Voliči přibyli i komunistům a lidovcům. KSČM by teď volilo 14,2 procenta lidí, lidovcům by hlas dalo sedm procent lidí. 

Volební model je odhad toho, jak by dopadly volby - zahrnuje voliče, kteří by šli volit a jsou rozhodnuti, koho by volili. Statistická odchylka jsou dvě procenta u menších a až čtyři procenta u větších stran. Sněmovních voleb by se podle Medianu zúčastnilo 60 procent oprávněných voličů.

Podle politologů škodí ČSSD negativní kampaň 

Důvodem klesajících preferencí sociální demokracie může být podle politologů trvající negativní kampaň ČSSD vůči vládní ODS.
Občanským demokratům naopak nahrává české předsednictví EU, shodli se dnes Tomáš Lebeda a Vladimíra Dvořáková. 

Podle ní pomohly preferencím ODS Topolánkovy snahy o vyřešení takzvané plynové krize. „Lidé jsou hrdí, že je o nás slyšet a jsme najednou považováni za důležité.“ „Ministři se objevují častěji v médiích, a veřejnost tak vidí, že opravdu pracují,“ dodal Lebeda. Nynější průzkumy prý ale nejsou úplně průkazné. „Jasněji bude, až se podobných výsledků dočkáme v několika průzkumech za sebou,“ podotkl Lebeda.