Soud kvůli vynášení dokumentů NATO nezačal pro střet zákonů

Praha - Proces v případu údajného vynášení citlivých dokumentů NATO dnes nemohl začít kvůli střetu zákonů. Pražský městský soud přerušil stíhání bývalého zaměstnance ministerstva obrany Jiřího Táborského a Lucie Pohorelcové s tím, že případ předloží Ústavnímu soudu. Podle předsedy senátu totiž spis obsahuje utajované dokumenty "cizí moci". Nemohou se s ním proto seznámit obhájci a nelze jej provést jako důkaz, což je podle soudu v rozporu s právem na obhajobu a spravedlivý proces.

„Součástí spisového materiálu je utajovaná příloha, která se vztahuje k cizí moci a museli jsme zkoumat i otázku, zda je možné tento důkaz provést v jednací síni,“ uvedl Luboš Vrba, předseda trestního senátu.

Do střetu se podle něj dostal zákon o utajovaných skutečnostech s trestním řádem a právy obviněných zakotvenými v Listině základních práv a svobod. „Byla nám zkrácena práva obžalovaného na seznámení s celým spisem,“ uvedl advokát Jiřího Táborského Václav Chum.

Pokud by šlo o tuzemskou tajnou informaci, nebyl by v tom zřejmě problém, stačilo by zvláštní poučení. Advokát navíc musí podle zachovávat mlčenlivost o všem, s čím se seznámí při vykonávání své funkce.

S tajnou informací „cizí moci“ se ale podle zákona o utajovaných skutečnostech nemohou kromě nejvyšších ústavních činitelů seznámit lidé bez bezpečnostní prověrky. Tu ovšem advokáti nemají. Pokud by tak soud postupoval podle trestního řádu, porušil by zákon o utajovaných skutečnostech.

Ústavní soud rozhodne, co dál

„Rozhodli jsme o tom, že věc předložíme Ústavnímu soudu k zaujetí stanoviska k návrhu na zrušení případné části zákona o utajovaných skutečnostech,“ řekl Vrba. Ústavní soud bude nyní muset posoudit, jestli ustanovení zákona o utajovaných skutečnostech zruší. Právě od jeho rozhodnutí se bude odvíjet, zda bude proces u soudu vůbec pokračovat.

Táborský podle policie v roce 2006 předával Pohorelcové tajná sdělení z dokumentů NATO. Oba byli obvinění z ohrožení utajované informace. V případě odsouzení Táborskému hrozí dva roky až osm let vězení, Pohorelcové tři roky odnětí svobody, zákaz činnosti či peněžitý trest.

Pohorelcová chtěla pomoct ve výběrovém řízení

Pohorelcová se podle vyjádření vojenských zpravodajců obrátila na Táborského, zda by jí nezajistil informace, které by její firmě pomohly uspět ve výběrovém řízení na dodávku materiálu do jedné z aliančních armád. Pohorelcová zastupovala firmu Pohorelec, která vyráběla mimo jiné přístroje pro ochranu lidí proti radioaktivnímu, chemickému a bakteriologickému zamoření.

Táborský údajně přání vyhověl a utajovaný spis okopíroval. „Jednalo se o dokument NATO, který popisoval procedury při zadávání zakázek,“ upřesnil Andrej Čírtek, mluvčí ministerstvo obrany. Dokumenty pak prý Pohorelcové předal 21. března 2006 v jedné pražské restauraci. Přitom je zadržela policie. Táborský byl pak z ministerstva obrany propuštěn.