Česká vláda zatím nechce žádné vězně z Guantánama

Praha - Česká vláda zatím údajně nechce nikoho z vězňů, které nyní Spojené státy zadržují ve věznici na základně Guantánamo. Proti myšlence přijetí se staví ministr zahraničí Karel Schwarzenberg i šéf resortu vnitra Ivan Langer. O dalším postupu ale ještě bude Langer jednat v březnu ve Washingtonu. Informuje o tom deník E15. Uzavření kontroverzní věznice nařídil prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do funkce.

„Rozhodnutí přijmout je v Česku by nebylo dobré. Nejsem zastáncem tohoto řešení,“ poznamenal Karel Schwarzenberg. Ministr již dříve prohlásil, že vyjasňování postojů všech členských zemí k možnému přijímání vězňů nebude záležitostí jen několika málo týdnů a měsíců. Podle Langerových slov platí zásada obezřetnosti a předběžné opatrnosti a ministr si prý navíc nedokáže „vydefinovat zákonný podklad“ pro případný pobyt vězňů z Guantánama na českém území.

Evropský parlament ve středu přivítal záměr uzavřít kontroverzní věznici Guantánamo, kde USA zatím zadržují osoby podezřelé z terorismu. Europoslanci rovněž vyzvali, aby země Evropské unie v rámci snahy pomoci Američanům případně přijaly část vězňů z Guantánama. Český vicepremiér Alexandr Vondra v úterý před europoslanci podotkl, že rozhodnutí uzavřít Guantánamo je primárně odpovědností USA.

Evropská unie již na konci ledna uvítala americké rozhodnutí uzavřít do roka věznici v Guantánamu. Český ministr vnitra Langer a evropský komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacques Barrot podle agentury AFP navštíví 16. a 17. března Washington, aby jednali o dalším osudu vězňů zadržovaných na Guantánamu.