Sněmovna ukončila týden jednání, referendum o Lisabonu neodmítla

Praha - Sněmovna dnes ukončila první týden své únorové schůze, kterou zahájila ve středu. Poslanci souhlasili například s dalším projednáváním komunistického návrhu zákona o tom, aby o přijetí Lisabonské smlouvy rozhodovali lidé v referendu. O dokumentu, který má reformovat rozšířenou EU, debatovala dolní komora v úterý. Jednání ale na dva týdny přerušila. Vrátit se k němu má 17. února.

První letošní schůze měla původně v programu přes 230 bodů. Poslancům trvalo téměř pět hodin, než si plán svého únorového jednání schválili. Kvůli jeho doplňování či seškrtávání hlasovali zhruba stokrát. Vyřadili asi dvě desítky návrhů zákonů a smluv. Odsunuli tak například rozhodující hlasování o antidiskriminačním zákoně, projednávání dvou smluv s USA o zřízení radarové základny v Brdech či reformní zdravotnické zákony, které nachystal bývalý ministr Tomáš Julínek (ODS). Program zákonodárci ale upravovali i v dalších dnech. Na některé plánované body se tak nedostalo.

Zamítnutí dnes odolal komunistický návrh zákona o tom, aby o přijetí Lisabonské smlouvy rozhodli lidé v referendu. S pokračováním jednání o všelidovém hlasování souhlasili i tři poslanci vládní ODS Vlastimil Tlustý, Alena Páralová a Aleš Rádl. Někteří další se zdrželi - mezi nimi i premiér Mirek Topolánek. Později vystoupil s tím, že hlasoval proti referendu. Se zamítnutím nesouhlasili naopak nezařazení zákonodárci zvolení za ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel či zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková. Zelení i vládní lidovci přitom volají po tom, aby dokument co nejrychleji ratifikoval parlament.

Hospodářská krize a mise v centru pozornosti

Sněmovna dnes do dalšího projednávání poslala i několik dalších návrhů zákonů. Většinou to byly normy ekonomické. Téměř každou rozpravu o hospodářských zákonech provázela v sále vzrušená debata o krizi a jejích dopadech. Nejčastěji se do nich zapojovali zákonodárci dvou nejsilnějších stran - vládní ODS a opoziční ČSSD. Sociální demokraté obvykle obviňovali kabinet z nečinnosti. S kritikou přišli ale i poslanci KSČM. V příštích jednacích dnech by měl ve sněmovně vystoupit premiér Mirek Topolánek s informacemi o dopadech krize a o plánu proti ní.

Koalici chyběl tento týden hlas vážně nemocného lidoveckého poslance Tomáše Kvapila. Komunisté nakonec nabídli, že ho při důležitém rozhodování takzvaně vypárují. Hlasování se tedy nebude účastnit někdo z nich. Poměr hlasů tak zůstane vyrovnaný. Původně lidovci čekali vypárování od ČSSD, která to odmítla.

Od středy stihla dolní komora schválit například plán vojenských misí v cizině pro letošní rok či zákaz zveřejňování odposlechů. V jednání budou poslanci pokračovat v úterý ve 14:00. Příští týden by mohli rozhodnout například o tom, kdy se budou věnovat novele o zrušení či omezení zdravotnických poplatků.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24