Schwarzová, známá z kauzy biolíh, chce žalovat šéfa ČSSD Paroubka

Praha - Bývalá sociální demokratka Ludmila Schwarzová připravuje žalobu na ochranu osobnosti na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Uvedla to v rozhovoru na zpravodajském serveru Týden.cz. Někdejší úřednici na ministerstvu dopravy stíhali kriminalisté v roce 2006 pro podezření z korupce v kauze biolíh. Po roce a půl ji ale žalobce zprostil obvinění. Ve vazbě strávila dva měsíce, podle rozhodnutí Ústavního soudu nezákonně.

„Jeden okamžik jste řádný občan a naráz se z vás stane pachatel organizovaného zločinu. Postihlo to mne, mé zdraví, ale i moji rodinu,“ uvedla Schwarzová v rozhovoru. Kvůli obvinění ztratila práci, dva měsíce byla nezákonně ve vazbě a ještě k tomu o ní tehdejší premiér a předseda její vlastní strany hovořil jako o šibalce. Podle jejích slov by přitom stačilo, kdyby šéf ČSSD přiznal, že udělal chybu: „Byla by to pro mě, moji rodinu a blízké přátele morální satisfakce.“  

Ludmila Schwarzová:

„Pan Paroubek o mně opakovaně hovořil velmi nactiutrhačně a nedokázal přiznat chybu a omluvit se, když se stíhání pravomocně zastavilo.“

Sociální demokraté Schwarzovou po obvinění zbavili členství ve straně. Po očištění jí ho sice nabídli zpět, dostala ale prý jen strohý dopis, ve kterém bylo napsáno, že pokud chce vstoupit do ČSSD, tak ať znovu požádá o členství. Paroubkova ČSSD už ale podle ní není ta strana, do které vstupovala, a proto nové členství odmítla.

Schwarzová pracovala od začátku roku 2005 na ministerstvu dopravy jako vedoucí sekretariátu náměstka ministra. V březnu 2006 ji v kanceláři zatkla policie. V červenci 2007 žalobce její stíhání zastavil. Nyní je Schwarzová v invalidním důchodu a příležitostně spolupracuje s občanským sdružením Přátelé Miloše Zemana.