Nové policejní auto snižuje nehodovost

Hradec Králové - Speciálně upravené auto se silným motorem používá policie na dálnici D11 jako novou zbraň proti silničním pirátům. Na úseku z Hradce Králové do Prahy policisté díky speciální výbavě zastaví denně až dvacet hříšníků. Díky používání auta nehodovost zásadně klesla.

Dálnice se pro řidiče často stává výzvou k závodění a zbytečnému riskování. Kamery uvnitř civilně upraveného policejního auta ale dokážou měřit rychlost aut jedoucích v obou směrech. S výkonem tři sta koní pod kapotou hlídky už několikrát zastavily i řidiče rekordmany. „Kuriozitou bylo zatím 255 kilometrů v hodině. Řidič řekl, že má kurz rychlé jízdy, takže není problém,“ říká Jiří Filer, policista dálničního oddělení.

I přes takovéto případy nehodovost na úseku rapidně klesla. „Za dobu co auto používáme, se nehodovost snížila o 60%,“ říká vedoucí dálničního oddělení Pavel Hajdú.

Kamiony, které na části dálnice nemají co dělat a výjezdy k dopravním nehodám, i taková je práce dálničních policistů. Nedávno tu například pronásledovali auto s podezřelou posádkou. „Po pronásledování došlo ke zjištění, že ve vozidle převáželi jak drogy, tak i část laboratoře na výrobu drogy, pervitinu,“ vysvětluje policista dálničního oddělení Martin Lejsek.

Kromě speciálně upravených aut by se v policejním vozovém parku na dálnicích měly objevit i nové silné motocykly.