Středočeské ČSSD bude opět šéfovat Dolejš

Praha - V čele středočeských sociálních demokratů zůstane Richard Dolejš. Podle informací předsedy strany Jiřího Paroubka pro Dolejše hlasovalo 99 ze 112 přítomných delegátů dnešní krajské konference. Staronový šéf středočeské ČSSD neměl v boji o křeslo protikandidáta. Hejtman a místopředseda David Rath o ně neusiloval.

Krajští delegáti dnes také podpořili ambice Jiřího Paroubka, který má na březnovém sjezdu strany obhajovat svou předsednickou funkci. Ani on nemá soupeře. „Ta nominace má širší rozměr, my tu nominaci nevidíme pouze směrem do sociální demokracie, kdo povede sociální demokracii, ale vidíme ji i směrem do budoucna, kdo povede tento stát z pozice premiéra,“ upozornil Dolejš. 

Po drtivém vítězství ČSSD v loňských senátních a krajských volbách přišel Rath s návrhem zrušit přímou volbu předsedy, kterou na minulém sjezdu prosadil Paroubek. Ve straně převládl názor, že by za nynější situace byla přímá volba zbytečná a zřejmě ji sjezd, který se na jeden den sejde 14. března, zruší.

Nominovali se místopředsedové

Delegáti dnešní stranické konference navrhli také kandidáty na fuknkci místopředsedů strany. Posty by měly obhajovat Bohuslav Sobotka a Milan Urban. Dále delegáti podpořili také nominace Lubomíra Zaorálka, Zdeňka Škromacha, brněnského primátora Romana Onderky a hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

Analyzovaly se výsledky strany v kraji

Diskuse se kromě nominací stočila také na hodnocení výsledků ČSSD ve Středočeském kraji. Podle Dolejše se krajské vládě daří prosazovat volební program ČSSD, kraj platí za občany poplatky a zastavil privatizaci nemocnic.

S výsledky své strany ve středních Čechách je spokojený také Paroubek. ČSSD se podle něj v tomto kraji těší velké oblibě. Usuzuje tak z toho, že naprostá většina obyvatel přijímá dar od kraje v podobě proplacení zdravotnických poplatků. Podle Ratha odmítlo dar kraje pouze půl procenta Středočechů.