První český skivlak prožívá druhou úspěšnou sezonu

Lipno nad Vltavou – Druhým rokem jezdí po českých kolejích Yetti – skivlak z Tábora do Lipna nad Vltavou, kde na něj navazuje autobus do lipenského lyžařského areálu. První český skivlak provozují na objednávku Jihočeského kraje České dráhy společně s autobusovým dopravcem Jihotrans, proti speciálním jízdenkám na vlak Yetti potom nabízí skiareál třetinovou slevu na skipas.

Od letošního roku jezdí skivlak Yetti oběma směry – z Tábora přes České Budějovice a Rybník do Lipna i zpět. Loni se lyžaři museli vracet osobním vlakem, na který v Rybníku navazoval mezistátní vlak z Lublaně, občas zaplněný již z Rakouska. Lyžaři se letos pomocí skivlaku a návazného skibusu dostávají na sjezdovku v půl desáté, zpět odjíždí autobus po šesti hodinách. ČD slibují, že se vynasnaží, aby na lipenské trati během víkendů nebyly žádné výluky a aby soupravy dorazily na čas. Spěšný vlak Yetti jezdí plný a cestující si službu i slevu s ní spojenou pochvalují.

„Snažíme se vyjít vstříc mladým lidem, kteří nevlastní automobil a nemají jinou možnost dostat se do skiareálu,“ uvedl Martin Řezáč z lipenského skiareálu. Správa lyžařského střediska se výraznou slevou na jízdném oproti tzv. Yetti voucherům, které vydávají České dráhy k jízdenkám do Lipna nad Vltavou, snaží také odlehčit parkovišti u lanovky. Nejen při kalamitách totiž doprava v Lipně kvůli přeplněnému parkovišti často kolabuje.

Slevové poukázky je možné dostat také k jízdence na vlak Eurocity Jože Plečnik, který jede z Prahy do Salcburku a je třeba z něj přestoupit v Rybníku na osobní vlak. I na tento spoj navazuje v Lipně skibus. Lyžaři ale stihnou pouze odpolední lyžování, ke sjezdovce se takto dostanou až těsně před dvanáctou hodinou. Zpět je ale možné dostat se pouze vlakem Yetti a z něj eventuálně přestoupit v Českých Budějovicích na rychlík do Prahy.

Skivlak chtějí ČD provozovat do konce března, víkendový spěšný vlak bude jezdit do Lipna také v létě, ale začínat bude až v Českých Budějovicích a do Lipna dorazí o dvě hodiny později.

  • Vlak Jože Plečnik autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/669/66832.jpg
  • Skiareál Lipno autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/669/66833.jpg