Dělnická strana se nevzdá kandidatury, ani když ji soud rozpustí

Karlovy Vary - Členové krajně pravicové Dělnické strany, která vešla ve známost svými kontroverzními výroky na adresu cizinců i Romů, chtějí kandidovat ve volbách do Evropského paramentu i v případě, že by Nejvyšší správní soud jejich stranu rozpustil. Podle předsedy partaje Tomáše Vandase by tak učinili buď pod hlavičkou jiné již existující politické strany, nebo by narychlo založili novou.

Před volbami do Evropského parlamentu se cítí Dělnická strana silná a chtěla by získat dvě až tři procenta hlasů. „Jsme v současné době druhá nejsilnější mimoparlamentní strana a stále se k nám hlásí noví členové. V celé České republice jich máme asi 600,“ zdůraznil Vandas.

V „cestě k úspěchu“ Dělnické straně však stojí vládní návrh na rozpuštění této partaje, kterým se má 18. února zabývat Nejvyšší správní soud. Podle zprávy pražské policie obsadili vedení Dělnické strany neonacisté. To však vedení strany popírá a hodlá svou nevinu podpořit manifestací, kterou svolalo na den zasedání soudu do Brna. „Pokud bude soud rozhodovat apoliticky, tak nás nerozpustí,“ myslí si Vandas, který považuje návrh na rozpuštění strany za směšný.

Pro jistotu si strana ale připravila i záložní plán. Vytipovala si několik politických subjektů, za které by její členové mohli v případě rozpuštění domovské organizace kandidovat. O které strany se jedná, Vandas neupřesnil.

Dělnická strana na sebe v poslední době upozornila mimo jiné aktivitami na litvínovském sídlišti, kde žije mnoho Romů. Extremisté se loni v listopadu chtěli vydat na pochod sídlištěm, policie jim v tom zabránila. Při střetech bylo několik lidí zraněno. Letos v lednu strana vyslala do Janova své takzvané hlídky, které místním rozdávaly letáky. Vandas však dnes popřel, že by Dělnická strana svolávala listopadové shromáždění. „Strana ale nemůže odpovídat za každého člena, který se takového setkání účastní,“ dodal.