I zelení na severu Moravy mají staronového předsedu

Ostrava - Podobně jako středočeská sociální demokracie i moravskoslezská konference Strany zelených prodloužila mandát svému dosavadnímu předsedovi Vladislavu Kovalovi. Hlasovalo pro něj 55 ze 73 přítomných delegátů. Na post místopředsedy tentokrát posadili zelení ženu - Evu Szwedovou. Dnešní konferenci lze označit za triumf nové frakce strany - Demokratické výzvy - které nové vedení moravskoslezské Strany zelených vyslovilo podporu.

Staronový šéf moravskoslezských zelených dal svou funkci k dispozici po loňském neúspěchu své strany v krajských volbách. Své rozhodnutí, že vedení partaje opustí, ale nakonec změnil a znovu kandidoval. „Byl jsem pevně přesvědčený, že odejdu z vedení strany v kraji. Když jsem to oznámil, zvedla se vlna podpory,“ vysvětlil Koval.

Prioritou nového vedení má být zlepšení klimatu v moravskoslezské organizaci. Koval chce stranu více otevřít diskusi. Vyjádřil rovněž nespokojenost s vrcholovým vedením strany, které zelené reprezentuje na vládní úrovni a zdůraznil, že podporuje Demokratickou výzvu, kterou minulý týden založila Dana Kuchtová.

Delegáti konference ale nejednali jen o současné situaci ve straně. Vrátili se také k neúspěchu v krajských volbách, kdy v Moravskoslezském kraji nezískali ani jeden mandát. A hovořilo se také o volbách do Evropského parlamentu. Proběhlo první kolo primárních voleb, takže se už mluvilo i o možných kandidátech. Jak přesně ale bude kandidátka zelených vypadat, na to si voliči musí ještě nějakou dobu počkat.