Do Prahy zavítal k jednání slovenský prezident Gašparovič

Praha - K jednodenní návštěvě Česka dnes do Prahy přicestoval slovenský prezident Ivan Gašparovič. První plánovanou diplomatickou zastávkou je setkání s Václavem Klausem, který slovenského prezidenta k návštěvě pozval. Ivan Gašparovič je v české metropoli jen tři dny poté, co ji navštívil nový šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák.

Vzhledem k současnému českému předsednictví EU bude k hlavním tématům patřit rusko-ukrajinská plynová krize, která Slovensku přinesla počátkem roku 2009 velmi výrazné energetické potíže. Ivan Gašparovič rovněž zprostředkuje čerstvé zkušenosti sousedů se zavedením evropské měny.

Slovenský prezident přijíždí do země bývalé společné federace v závěru svého funkčního období. O prezidentské křeslo se ale hodlá znovu ucházet v březnových volbách.

Některá slovenská média přišla před volbou hlavy státu s tvrzením, že řada přeřeknutí a nejisté vystupování prezidenta ukazují na jeho onemocnění Alzheimerovou chorobou. To však prezidentská kancelář označila za špinavou kampaň.