Dva zaměstnanci karvinské věznice přechovávali semtex a zbraně

Karviná - Necelý kilogram trhavin - semtexu a dalších - a několik nelegálně držených zbraní našli policisté u dvou pracovníků karvinské věznice. Zaměstnance vězeňské služby policie obvinila z nedovoleného ozbrojování. Zatím se nepotvrdilo, zda s plastickou trhavinou chtěli obchodovat. Oba jsou postaveni mimo službu, jeden už požádal o ukončení pracovního poměru.

„Obvinění nám přišla od policie ČR 4. a 5. února a hned 4. února bylo oběma těmto příslušníkům předáno rozhodnutí ředitele o zproštění výkonu,“ uvedla mluvčí věznice Eva Loučková.

Podle policie si dvaatřicetiletý muž budoval vedle legální i nelegální sbírku zbraní. I když vlastnil potřebná povolení, získané zbraně nepřihlásil k registraci. Jeho o dva roky starší kolega mu podle obvinění zajistil plastickou trhavinu různých značek, nejvíc semtex. Celkem toho bylo 757 gramů, tedy množství, které by srovnalo se zemí rodinný domek. Kromě zbraní, nábojů a trhaviny policisté zajistili i rozbušky a detonátory.

Policie na sbírku zbraní přišla náhodou

Policisté se nejdřív zajímali o obchodní činnost mladšího z obviněných v souvislosti se zneužíváním policejního znaku. Muž z Polska dovážel sklenice, na kterých byl znak české policie. Toto zboží pak nabízel a prodával prostřednictvím internetu. Při vyšetřování policisté zjistili, že nabízel k prodeji i pyrotechnické pomůcky, ne však přímo trhavinu.

Kriminalisté nevylučují, že v souvislosti s případem obviní další lidi.
Nyní vyšetřují, jakým způsobem se dvojice ke zbraním a výbušninám dostala.