Tři liberečtí policejní důstojníci skončili v rukou inspekce - měli brát úplatky a zneužívat pravomoci

Liberec - Policejní inspekce dnes zadržela tři současné nebo bývalé vysoce postavené liberecké policisty. Mezi nimi by měl být i vedoucí odboru vnější služby policie Miroslav Dvořák, který byl do konce loňského roku okresním ředitelem policie na Liberecku. Dalším zadrženým je šéf okresní kriminálky Miroslav Kučera. Třetí jméno zatím není známé. Zadržení měli prý zneužít policejní prostředky při rekonstrukci služeben, přijímali úplatky nebo zneužili pravomoci veřejného činitele.

Státní zástupce uvalil na případ informační embargo. Tvrdí, že jakýkoliv únik informací by mohl vyšetřování i výslechy svědků ohrozit. Má navíc pouze 48 hodin na to, aby zadržené policisty obvinil. Server tn.cz nicméně tvrdí, že k zadržené trojici patří ještě nynější vedoucí dopravní
policie na Liberecku Miroslav Valášek.

Vedoucím odboru vnější služby v Liberci se Dvořák stal poté, co policie
zrušila svá okresní ředitelství. Jako okresní ředitel nastoupil do Liberce
1. prosince 2003. Výsledky policie se po jeho příchodu zlepšily. Například
v roce 2004 se na Liberecku stalo 5470 trestných činů - o 229 méně než v roce 2003. Počet objasněných činů stoupl ze zhruba 49,5 procenta na téměř 56 procent.

Dvořák u policie slouží zhruba 35 let. V první polovině 90. let se podílel na zastavení rozmáhajících se útoků skinheadů na Romy v Novém Boru a v jiných částech okresu. Dvořák prosazoval na Liberecku modernizaci obvodních oddělení a jejich vybavení lepší technikou. Velkou rekonstrukcí prošlo zchátralé obvodní oddělení ve čtvrti Vesec, s nímž se počítá jako s kontaktním policejním místem pro mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009.