Pojišťovny budou za nevybírání poplatků dávat pokuty

Praha - Zdravotní pojišťovny jsou připraveny začít dávat krajským nemocnicím a lékárnám pokuty za to, že nevybírají poplatky od pacientů. Považují to za porušování či obcházení zákona o zdravotním pojištění. Sankce může činit až 50 tisíc korun a uložit se může opakovaně. Zástupci zdravotních pojišťoven to řekli po dnešním jednání s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou (ODS). Podle ní je nejdůležitější, aby pojišťovny "proti protiprávnímu jednání zakročily jednotně".

Každá pojišťovna může nemocnicím a lékárnám udělit za opakované nevybírání poplatků až 50.000 korun, a to opakovaně. „Nevidím jinou možnost. Vycházíme z toho, že zákonodárce tím, že stanovil povinnost poplatky platit a vybírat, sledoval nějaký účel. Jakékoliv jednání, které brání dosažení tohoto účelu, je porušením zákona,“ uvedl šéf VZP Pavel Horák.

Marek Šnajdr o vymáhání pokut:

„Je to jako ptát se pracovníků finančního úřadu, jestli bude nebo nebude vymáhat nezaplacené daně.“

Vymáhání pokut má podporu ministerstva zdravotnictví i vlády, která je podle ministryně Filipiové připravena podniknout případné další kroky, pokud se vyčerpají standardní opatření. Podle náměstka ministryně Marka Šnajdra kabinet bude muset zakročit tehdy, pokud pokuty „v masovějším měřítku“ nebudou úspěšné. „Bavíme se o veřejných prostředcích. Ta otázka je podobná jako ptát se pracovníků finančního úřadu, jestli budou nebo nebudou vymáhat nezaplacené daně,“ dodal Šnajdr.

Ministerstvo kvůli nevybírání poplatků začalo o krajích mluvit jako o delikventech. Když nic nezmůžou pojišťovny, zasáhne vláda. „Zákon již dnes stanoví naprosto přesně, kdo je povinen platit a kdo je povinen vybírat,“ dodává ministryně Filipiová.

V čele všech krajů ovšem stojí sociální demokraté, kteří v krajských volbách voličům slíbili, že poplatky zruší. Středočeský kraj tak učinil jako první od ledna, ostatní se přidaly v únoru. Všechny ale nepostupují stejně a neodbouraly ani stejné platby. Některá zařízení pak peníze vybírají a hned je pacientům vracejí, jinde jim je kraje chtějí dodatečně poslat na účet. Nečekaná zpráva přišla z Pardubického kraje. Sociálně demokratický hejtman Radko Martínek vyzval občany, aby i v krajských zařízeních platili, pokud jim to rodinná situace dovolí.

Zdravotnická zařízení v krajích už začaly pojišťovny kontrolovat. VZP ve Středočeském kraji zahájila správní řízení, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR tak učiní tento týden. V Česku funguje jedna Všeobecná zdravotní pojišťovna a devět pojišťoven zaměstnaneckých.

Hejtman Rath si zatím připsal jedno malé vítězství, pět středočeských krajských lékáren prošli inspektoři z ústavu pro kontrolu léčiv. Žádná závažná porušení zákona neobjevili.