Sníh způsobil kalamitu v Brně, problémy jsou v celé republice

Praha/Pardubice/Jihlava - Sníh a náledí dnes místy znepříjemňují jízdu řidičům na řadě silnic. Problematická situace je v centru Brna, které zablokovaly kolony aut jedoucích po neposypaných ulicích. Vážné komplikace nastaly také na dálnici D1, kde se u nehody kamionu na Brněnsku vytvořila dlouhá kolona. Nehoda kamionu se stala také na rychlostní silnici R46 mezi Olomoucí a Prostějovem.

Patnáctikilometrová kolona se vytvořila na dálnici D1 u nehody kamionu na 175. kilometru ve směru na Prahu. Osobní auta projíždí s obtížemi, situaci komplikují klouzající kamiony.

Rychlostní silnice R46 je uzavřena ve směru od Olomouce kvůli nehodě mezi 31. a 33. kilometrem. Havaroval tam kamion, ze kterého se vysypal náklad. Objízdná trasa vede přes Lutín a Olšany, odtamtud zpět na R46. Od Prostějova je otevřen pouze jeden jízdní pruh.

Počasí komplikuje železniční dopravu

Silné sněžení na jižní Moravě vážně zkomplikovalo dopravu na železnici. Regionální vlaky v okolí Brna nabraly zpoždění pohybující se většinou mezi půlhodinou a dvěma hodinami, asi tři čtvrtě hodiny odjížděly z Brna dálkové vlaky do Bratislavy, Ostravy a Českých Budějovic.

Spadlý strom zastavil odpoledne železniční dopravu v Plzni. Kmen vyvrácený větrem poškodil troleje.

Na Vysočině a východě Čech jsou problémy i na I. třídě

Nejhorší byla situace na Vysočině kolem 15. hodiny u Moravských Budějovic na Třebíčsku. Těžko sjízdná byla silnice první třídy Jihlava-Znojmo u Čížova, ale i u Velkého Meziříčí a Náměšti, řekl dispečer zimní služby krajských cestářů. Také dálnice D1 na Vysočině, zejména na Žďársku, je sjízdná se zvýšenou opatrností řidičů. Její povrch je po chemickém ošetření mokrý. Informační tabule varují před kluzkou vozovkou.

Podle meteorologů silné sněžení na Vysočině už ustalo, ale sněhové jazyky či závěje se budou tvořit po celou noc.

Ze státních silnic musejí být motoristé opatrní také na komunikaci I/11 z Červené Vody přes Suchý Vrch, kde leží vrstva ujetého sněhu. Na krajských silnicích zledovatělý sníh či jeho zbytky zůstávají v okolí Hlinska, Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Skutče, Vysokého Mýta, Poličky a také v Železných horách.

V Olomouckém kraji sněží, řidiči by měli jezdit opatrně

Silničáři z Olomouckého kraje museli dnes před polednem do terénu kvůli nové sněhové nadílce. Řidičům doporučují na většině území regionu jízdu se zvýšenou opatrností. Sněžení je drobné, ale husté. Přerovsko podle místních silničářů sněžení dopoledne nezasáhlo.

Kvůli havárii kamionu je uzavřena rychlostní silnice R46 ve směru na Vyškov. Objízdná trasa vede přes Lutín a Olšany, odtamtud zpět na R46.

Sněží také na jižní Moravě

Na jihu Moravy začalo před polednem místy hustě sněžit. Všechny cesty jsou sjízdné, silničáři přesto vyzývají k opatrnosti. V noci spadnou teploty pod nulu a ráno by se místy mohla tvořit námraza. Policie zatím v souvislosti se změnou počasí nezaznamenala nárůst nehod. Opatrnost je nutná hlavně na silnicích druhých a třetích tříd. Například v oblasti Vranova nedaleko Znojma ležela ráno na silnicích asi centimetrová vrstva sněhu krytá posypem.

Na většině hlavních tahů v centru Brna jsou dopravní zácpy, největší potíže zaznamenala městská hromadná doprava. „Stojí skoro celé Brno. Provoz brzdí velké množství nehod, ať už s vozidly MHD, nebo tím, že sražená auta blokují koleje,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

Ve středních Čechách sněží, silnice jsou sjízdné s opatrností

Sněžení nebo sněhové přeháňky zasáhly prakticky celé území kraje. Na Benešovsku a Příbramsku místy prší. Teplota se pohybuje od minus tří do plus dvou stupňů Celsia. Dálnice a rychlostní komunikace jsou většinou mokré, na D5 mezi nultým a 30. kilometrem leží zbytky rozbředlého sněhu. Pozor by si měli řidiči dát zejména na silnicích nižší třídy, na kterých leží nová vrstva sněhu.

Na jihu Čech napadl sníh, silničáři radí opatrnou jízdu

Obezřetně by měli jet řidiči zejména na silnicích nižších tříd, kde zůstává ujetá vrstva sněhu, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré. Před zledovatělým sněhem na komunikacích druhé a třetí třídy varují silničáři na Jindřichohradecku.