Obchodník s tabákem je nevinný, soud milionové úniky neprokázal

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes zprostil obžaloby obchodníka s tabákem Roberta Kafku. Podle předsedy senátu hradeckéhosoudu Luboše Sováka není žalovaný skutek trestným činem. Obžaloba jej vinila z toho, že v letech 2005 až 2007 připravil stát při prodeji tabáku o více než 40 milionů korun. Muž organizoval výrobu tabákových výrobků v provozovně v obci Řídký u Litomyšle. Směsi ale podle obžaloby prodával bez nálepek pro daňové účely a deklaroval je jako surový tabák. Kafka před soudem vinu odmítl, tabák byl podle něj určen pro zemědělce na hubení škůdců. Dnešní verdikt není pravomocný, státní zástupkyně Vlasta Zvelebilová se proti němu odvolala.

„U obžalovaného nebyl úmysl daně nezaplatit,“ řekl při vynesení rozsudku
Sovák. Soud se ztotožnil s názorem obhajoby, která upozorňovala na
netransparentní průběh postupu celníků, nejasné výpovědi úředníků
ministerstva v této věci a také Kafkovu snahu jednat se státními orgány. Celníci a finanční úřad původně vyčíslili škody na více než 100 milionů korun. V části původního obvinění ale bylo trestní stíhání zastaveno. Správní soudy navíc už dříve rozhodly v Kafkův prospěch, protože celníci u správních soudů neprokázali, o jakou surovinu šlo.

V případě prokázání viny hrozilo Kafkovi pět až 12 let vězení

Kafka se z hlavního líčení omluvil kvůli pracovní cestě do zahraničí, jeho obhájce Jiří Slezák byl s verdiktem spokojený: „Chybí tu přesná právní úprava. I pozdější novelizace, které měly charakterizovat tabák, nejsou přesné a jsou v rozporu s právem Evropské unie. Pokud v takové nejistotě můj klient s výrobkem nakládal tak, jak nakládal, nelze dovozovat, že by byl srozuměn s tím, že má platit spotřební daň.“ Kafka už dříve uvedl, že mu není známé žádné nařízení, které by mu ukládalo z tohoto zboží platit spotřební daň.

Kafkova firma dovezla ze zahraničí přes 50 tun tabáku, který zabalila po 150 gramech a prodávala jej pod názvem César a Golem extra. Tabák byl ale podle Kafky určen pro zemědělce na hubení škůdců. Státní zástupkyně je ale přesvědčená, že Kafka daň zaplatit měl: „Za nezpracovaný tabák by se dala označit pouze rostlina. Na co sáhla lidská ruka, je podle státního zastupitelství již zpracovaným tabákem. Výrobkem se to stalo, když se to zabalilo do menších balení a určila se cena.“