Soud začal řešit rok starou vraždu novorozence

Plzeň - Krajský soud v Plzni začal projednávat rok starou vraždu novorozence. 37leté ženě z Karlovarska hrozí až výjimečný trest. Podle obžaloby loni v lednu porodila sama v rodinném domku holčičku. Novorozenci odřízla pupečníkovou šňůru a v úmyslu ho usmrtit vložila dítě do igelitové tašky a odnesla do sklepa domu. Miminko, které tam zanechala bez jakékoliv pomoci, zemřelo. Tělo objevil o dva měsíce později její manžel.

Žena se dnes k soudu nedostavila. Požádala o jednání v nepřítomnosti. Uvedla, že od porodu je ve velmi špatném psychickém stavu, rozpadlo se jí manželství a muž byl za neplacení výživného odsouzen k trestu odnětí svobody. Navíc sama prý pečuje o dva nezletilé syny, které nemá kam umístit, a stará se i o strýce, jenž trpí rakovinou. Každé dvě hodiny ho krmí speciální sondou. Soud její žádosti pro dnešek vyhověl.

Obžalovaná už dříve uvedla, že do poslední chvíle o těhotenství nevěděla. Až do listopadu 2007 prý normálně menstruovala, nezjistila žádné příznaky. Vždy několikrát za rok přibrala či zhubla pár kil, což u ní údajně bylo normální. V osudný den, loni někdy mezi 10. a 15. lednem, dostala prý k ránu velkou bolest do břicha a šla na záchod. „Pak ze mě vypadlo to dítě,“ uvedla.

V záchodové míse viděla podle svých slov jen nožičku novorozence, hlavu mělo dítě ve výpusti. Neplakalo, myslela si prý, že je mrtvé. Nevěděla údajně ani to, zda je to holčička nebo kluk. Z kapsáře na záchodě vzala igelitovou tašku, dala do něj dítě a odnesla do sklepa. „Nevím, proč jsem tak jednala. O porodu jsem nikomu neřekla,“ uvedla. U soudu zaznělo i to, že žena v roce 2006 prodělala spontánní potrat, tehdy se o svém těhotenství dozvěděla až v 18. týdnu. Při předchozích těhotenstvích neměla žádné problémy. Druhého syna porodila do tři čtvrtě hodiny od chvíle, co si zavolala sanitku.

Na otázky, jak přeřízla pupečníkovou šňůru, odpovídala, že neví a nepamatuje se. Stejně reagovala i na další otázky, které se vztahovaly k detailům jejího jednání. Tělíčko dítěte ve sklepě objevil začátkem března manžel, jenž pak odešel do hospody. Policii zavolal jeho kamarád.