Hejtman Martínek mírní své výzvy k placení poplatků

Pardubice - Pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD) mírní své pondělní výzvy k placení poplatků v krajských nemocnicích. Ve svém prohlášení totiž požádal občany, aby si nechávali proplácet poplatky krajem "pouze v případě, kdy to osobní či rodinná situace přímo vyžaduje". Tvrdí, že chtěl pouze lidem vysvětlit sociální rozměr proplácení poplatků. ODS jej však kritizovala za "sociální inženýrství", někteří z řad ČSSD jeho vyjádření nechtěli věřit.

Martínek odmítá, že by vyzýval, aby poplatky platili pouze majetní lidé. „Nikomu nic nedoporučuji, je to na svobodném rozhodnutí občanů, na svobodném rozhodnutí zastupitelstva Pardubického kraje. V rámci jeho pravomoci bylo, aby vytvořil takové podmínky, aby ti, které poplatky postihují nejvíce, měli řešení umožňující jim normálně existovat,“ uvedl. Zároveň dodal, že občané, na rozdíl od novinářů, pochopili jeho výroky správně.

Martínek se podle svých slov s kritickou reakcí na své pondělní prohlášení nesetkal ani od předsedy strany Jiřího Paroubka, ani od hejtmanů. „Vydávat k tomu nějakou věc, která je chápána jako výzva, je chyba,“ komentoval pro ČT předseda Paroubek Martínkův komunikační omyl.

„Vysvětlil jsem občanům, co vedlo Pardubický kraj k této záležitosti, a zároveň také to, že je to sociální opatření, které přijal Pardubický kraj v rámci svých pravomocí, a požádal jsem je, aby se podle toho chovali,“ uvedl Martínek. Podle něj obyvatelé kraje pochopili, proč za ně kraj poplatky hradí a platit je nechtějí.

Podle ODS současný hejtman zjistil, jakou zátěží je pro kraj placení poplatků 

„Deset dní platí poplatky za občany kraj a panu hejtmanovi konečně došlo, kolik to bude stát a že na to bude muset najít peníze v rozpočtu, které jdou od daňových poplatníků, tedy každého občana,“ uvedli v prohlášení klubu zastupitelů ODS Pardubického kraje bývalý hejtman Ivo Toman a předchozí radní pro zdravotnictví Josef Janeček.

„Sociální demokraté slibovali bezplatné zdravotnictví pro všechny a najednou rozlišují. Hrají si na sociální inženýry,“ stojí v prohlášení. Podle ODS poplatky občanům Pardubického kraje uškodí, budou se muset krátit investice ve školství, zdravotnictví i dopravě.