Odložila dítě do babyboxu. Teď ho chce zpět

Ostrava - 18letá Aneta Tokarčíková z Havířova odložila v lednu svoji dceru Barborku do ostravského babyboxu. Teď ale udělá vše pro to, aby si ji mohla vzít zpět. Soud mezitím předběžným opatřením rozhodl o umístění dítěte do Dětského centra Domeček. Tokarčíková ale šanci dostat dítě zpět má - sociální odbor ostravského magistrátu prý udělá vše pro to, aby se dítě vrátilo do rodiny. Matku k zoufalému činu dohnaly problémy s bydlením a tíživá finanční situace.

Matka dnes zároveň popřela, že by tříměsíční Barborka byla týraná. Holčička měla totiž zlomenou ruku. Zranění se stalo asi týden předtím, než jí matka dala do babyboxu. Případ vyšetřovali ostravští kriminalisté. „Prvotním šetřením policie nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly, že by dítě před uložením do bayboxu bylo týráno,“ uvedl pro ČT šéf kriminální policie v Ostravě Radovan Vojta. Podle kriminalistů si matka zranění vůbec nemusela všimnout.

„Ani sestřičky při běžném koupání, při ošetřování nepopsaly nějaké omezení hybnosti končetin,“ potvrdil nenápadnost zranění primář dětského oddělení ostravské nemocnice Tomáš Gruška. Podle zdravotníků bylo dítě uložené do babyboxu čisté, dobře oblečené a dobře krmené.

Předběžné opatření soudu platí jeden měsíc, pokud nebude prodlouženo, může se dítě vrátit k matce - pokud bude zřejmé, že je Tokarčíková schopná se o dítě starat. Matka může požádat i o zrušení předběžného opatření. Ředitel centra Domeček Zdeněk Novotný potvrdil, že Tokarčíkové nebudou v návštěvách dcery bránit. „Nějak se určitě dohodneme,“ řekl. Mladá žena dceru chtěla navštívit už v úterý. „Zabloudila jsem a přišla tam pozdě. Už mě k malé nepustili. Chystám se tam dnes znovu,“ řekla.

Malá Barborka byla v pořadí už patnáctým dítětem, které bylo v Česku odložené do babyboxu, a zároveň prvním v Moravskoslezském kraji. Ostravský babybox byl otevřen loni v listopadu.

Matku dohnala k zoufalému kroku tíživá situace 

Aneta měla velmi těžké dětství. V dětství ji i její sourozence opustila matka, otec se o ně nezajímal. Děti tak vychovávala prababička, které je dnes 80 let. Kvůli příteli, otci holčičky, ze kterého se nakonec vyklubal celostátně hledaný zločinec, se ale s prababičkou rozešla ve zlém. Dnes toho lituje.

V šestnácti letech se zamilovala do budoucího otce Barborky. I přes protest prababičky s ním odešla a nakonec otěhotněla. Nedokončila střední hotelovou školu, a má tak jen základní vzdělání. Jenže přítel byl odsouzen za loupežné přepadení a vyhýbal se nástupu do vězení. Kvůli tomu ani nepracoval a rodinu živila Aneta z mateřské. Když se Barborka loni v listopadu narodila, bydleli její rodiče v bytě, ze kterého museli záhy odejít kvůli dědickému řízení. Stěhovali se z podnájmu do podnájmu. Vždy řešili peníze. Nakonec skončili v bytě, jehož osmdesátiletému majiteli tříměsíční miminko vadilo. „My jsme neměli peníze, neměli jsme kam jít. Tak jsme se s přítelem rozhodli, že dáme Barunku do babyboxu, přechodně, než se to všechno vyřeší,“ odůvodnila svůj krok matka Barborky Aneta Tokarčíková. Dnes žije v podnájmu s matkou otce svého dítěte a uvažuje o azylovém domě pro matky s dětmi. Otec už trest nastoupil.

Matka Barborky odložené v babyboxu
Zdroj: ČT24