Koalice prosadila omezení poplatků, opozice se ale nevzdává

Praha - Poslanci schválili senátní návrh na omezení zdravotnických poplatků, byť jen o jediný hlas - pro hlasovalo 99 poslanců. ODS označila senátní návrh za kompromis, který českému zdravotnictví pomůže. Poplatky u lékaře by tak mohly přestat platit děti do 18 let. Ochranný limit na výdaje by se měl snížit dětem do 18 let i lidem nad 65 let z 5 000 na 2 500 korun. Aby úpravy začaly platit, musí je ještě podepsat prezident. Opozice se ale nehodlá vzdát a za plošné zrušení poplatků bude bojovat dál.

Téma poplatků podle poslance ČSSD Bohuslava Sobotky není sprovozené ze světa a sociální demokracie udělá vše pro to, aby je zrušila: „Z této Poslanecké sněmovny nezmizí do té chvíle, než prosadíme plošné zrušení všech poplatků, které kdysi zavedl ministr zdravotnictví Julínek.“ Návrh na plošné zrušení poplatků podá za ČSSD některý z krajů, jeho jméno oznámí strana podle hejtmana Michala Haška příští týden. Paroubek zároveň nevyloučil, že se po předložení návrhu sociální demokraté pokusí svolat mimořádnou schůzi sněmovny.

Proti poplatkům chtějí dále bojovat i komunisté. Poslanec KSČM Pavel Kováčik nazval schválení senátního návrhu přijetím zločinné daně z práva na zdraví. Poslanecký klub KSČM proto podle něj vypracoval vlastní návrh zákona na plošné zrušení poplatků ve zdravotnictví: „Vyzývám každého, komu jde o to, aby plošné zrušení poplatků bylo projednáno ve sněmovně, aby se pod náš návrh podepsal.“

ČSSD navíc pohrozila lidovcům a ODS, že v krajích, kde s nimi spolupracuje, udělá na základě hlasování o poplatcích spolupráci přítrž. „Já nemohu vyloučit, že v budoucnosti postoj k tomuto zákonu může mít vliv na budoucí architekturu těch krajských koalic,“ uvedl Hašek na brífinku po jednání sněmovny.

„Sociální demokracie si myslí, že na tom vyhrála volby, takže tu kartu prostě bude hrát dál bez ohledu na to, že to je ve prospěch pacientů, že se zvýšil počet lidí, kteří se dostali k léčbě a snížilo se plýtvání léků,“ kontrovala po jednání sněmovny ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Zaorálek se pustil do KSČM kvůli vypárování nemocného Kvapila

Bohuslav Sobotka:

„Sociální demokracie bude vytrvale do budoucna předkládat další a další návrhy, které budou směřovat ke zrušení všech takzvaných regulačních poplatků.“

Senátní návrh podpořili všichni lidovci, zelení i nezařazení. Z nich nehlasoval jen bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. V ODS se zdržel Vlastimil Tlustý. Hlasování se nezúčastnil premiér Mirek Topolánek, který je v Bruselu. Nemocného lidovce Tomáše Kvapila komunisté vypárovali. Jeden z nich nehlasoval. Právě Kvapilovo vypárování ale rozlítilo místopředsedu sněmovny a poslance ČSSD Lubomíra Zaorálka: „Pointou dnešního příběhu je, že to byla opět komunistická strana, která pomohla koalici a ODS, jako to bylo v případě Lisabonské smlouvy. To je to, co by si měla veřejnost pamatovat, alianci ODS a komunistů.“ Podle ČSSD nepřipadá párování v úvahu mimo jiné proto, že vláda vznikla na přeběhlících a je korupční.

I kdyby ale KSČM Kvapila nevypárovala, měla by koalice dost hlasů. „I kdybychom porušili svůj slib, že vypárujeme Kvapila ve všech případech, kdy nejde o stojedničkové hlasování, tak by byl počet těch, kdo musí hlasovat, absolutně stejný. Žádnou koalici s ODS jsme neuzavřeli, ani neuzavřeme,“ reagoval na Zaorálkova slova místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. „My jsme především lidé a těžce nemocný kolega Kvapil tady mezi námi nemůže být,“ dodal Kováčik. Poslanci ODS po Zaorálkově proslovu dokonce opustili sál.

Senátní návrh na omezení poplatků:

  • Děti do 18 let - ruší se poplatek 30 korun u lékaře, snižuje se ochranný limit z 5 000 na 2 500 korun
  • Senioři nad 65 let - snížení ochranného limitu z 5 000 na 2 500 korun, do limitu se nově zahrnou i doplatky na léčiva
  • Osvobození od poplatků - obyvatelé ústavů a domovů důchodců, kterým po zaplacení pobytu a stravy zbude méně než 800 korun, a děti v pěstounské péči
  • Poplatek 30 korun za položku na receptu - už jen u léků s doplatkem nižším než 30 korun
  • Zdravotnická zařízení - vybrané poplatky musí použít na provoz a modernizaci
lJednání sněmovny 11.2.2009
Zdroj: ČT24