Filipiová: Neplánovali jsme tolik ustoupit

Praha - Sněmovní boj o zdravotnické poplatky dnes vyhrála koalice, když prosadila senátní verzi novely o zdravotním pojištění, která sice některým skupinám od placení ulevuje, ale systém zachovává. Tím pádem by mohly brzy přestat platit 30 korun u lékaře děti do 18 let a ochranný limit na výdaje by se jim i lidem nad 65 let měl snížit z 5000 na 2500 korun. Šéfka resortu zdravotnictví Daniela Filipiová sice uvedla, že ODS původně takto neplánovala slevit ze svých požadavků, nicméně ocenila vypárování těžce nemocného koaličního poslance umožněné komunistickou stranou.

„Kvůli tomu, aby byly poplatky zachovány, jsme ustoupili,“ uvedla pro Události, komentáře Filipiová. Ministryně také zdůraznila, že konečná podoba novely v žádném případě nepředstavuje paskvil.

Filipiová zastává názor, že poplatky fungují a pokusy o jejich rušení označila za populismus. Uvedla, že koaliční strany další ústupky v poplatcích nejspíš žádat nebudou. Kromě osvobození dětí do 18 let od třicetikorunových poplatků u lékaře a snížení limitu důchodcům a dětem by vůbec platit neměly ani děti z pěstounských rodin. Bez poplatků by měly být i obyvatelé domovů pro seniory a ústavů, kterým po uhrazení pobytu a stravy nezbývá ani 800 korun na měsíc.

Hovorka žádá osvobození pro dárce krve

Koaliční poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka navíc požadoval další úpravu - osvobození dárců krve. Podle Filipiové by ale bylo toto osvobození velmi těžce vymahatelné. „Budeme hledat jiné kompenzace pro dárce krve,“ dodala.

Prosazení senátní verze novely o zdravotním pojištění by ale nebylo možné bez vypárování vážně nemocného lidoveckého poslance Kvapila díky KSČM. Za tento akt si vysloužili komunisté kritiku od ČSSD, zejména pak od místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik na to reagoval slovy: „Napadení zejména ze strany pana Zaorálka bylo nečestné.“

Komunisté podali návrh na zrušení poplatků

KSČM má již vypracovaný další návrh na úplné zrušení poplatků. Podle Kováčika je již předložen na sněmovní podatelně. „Jestliže jde krize, musíme občanům co nejvíce ulehčit,“ dodal k návrhu Kováčik.