Prezident podepsal jmenování Iva Mathého do čela AMU

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval do funkce rektora Akademie múzických umění (AMU) Iva Mathého. Podle informací Lidových novin Hrad ve středu večer zveřejnil zprávu, že prezident podepsal Mathého jmenování s účinností od 15. února. Akademický senát Mathého zvolil již loni počátkem října. Říjnová volba se konala rok poté, co při první volbě Mathé o jeden hlas neuspěl. Volby však byly zpochybněny a nakonec anulovány. V lednu s návrhem jmenování souhlasila vláda.

Mathé již školu jednou vedl, řídil ji až do loňského února. Při volbách v řádném termínu na podzim roku 2007 byl jeho protikandidátem bývalý děkan hudební fakulty školy Jiří Hlaváč, kterému se tehdy podařilo přesvědčit osm členů patnáctičlenného senátu. Brzy po volbě ale vyšlo najevo, že dva členové akademického senátu neměli při volbě platný mandát. Senát volbu zpochybnil a ministerstvo školství jmenování rektora pozastavilo.

Rozdílné názory na to, kdo má stát v čele školy, i na uskutečněnou volbu rozdělily školu na dva tábory - na jedné straně stála fakulta hudební a na druhé divadelní a filmová. Podle FAMU a DAMU zástupci hudební fakulty například na protest proti zpochybnění Hlaváčovy volby celý rok nenominovali své zástupce do akademického senátu, který má mít po pěti lidech z každé fakulty.

Při druhé volbě byl Mathé jediným kandidátem a získal hlasy všech volících. Mathé ve své koncepci mimo jiné uvádí, že škola by měla do Prahy přilákat zahraniční studenty, nezbytné je podle něj zjednodušit systém vnitřního řízení.

Mathé se narodil v roce 1951 v Praze. Od roku 1992 do roku 1998 byl generálním ředitelem České televize. Krátce poté se stal vedoucím Kanceláře prezidenta republiky. AMU vedl od roku 2005.