Řidiče opět trápí sníh a sněhové jazyky

Jihlava/Olomouc/Plzeň - Sněžení a sněhové jazyky komplikují dopravu na mnoha místech republiky. Na Vysočině se na silnicích tvoří ledovka. Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují silničáři i v ostatních krajích. Špatná viditelnost se stala ráno také příčinou několika nehod. Nejvážnější se stala v Kaznějově na Plzeňsku. Osobní automobil tam srazil dva chodce. V Karlovarském kraji skončil po dvou dnech kalamitní stav na cestách druhé a třetí třídy. Silničáři ale po celý dnešek ještě uvolňují některé dílčí zaváté úseky, hlavně v Krušných horách. Podle dispečinku krajských silničářů budou zprovozněny do večera i zbytky zavřených cest.

V Karlovarském kraji odvolali po dvou dnech kalamitní stav

Dvoudenní kalamitní stav v Karlovarském kraji dnes silničáři odvolali, ale po celý den museli řešit řadu problémů. Na řadu protažených silnic nafoukal vítr sníh zpět. V Krušných horách se ráno podařilo obnovit provoz na silnici druhé třídy mezi Jáchymovem a Božím Darem. V současnosti je sjízdná i regionální cesta z Božího Daru na Klínovec. Silničáři do večera odstraňovali sníh z cesty do Zlatého Kopce a do Ryžovny. Frézy opět spojily krušnohorské obce se světem vpodvečer.

Na Vysočině sněžilo i dnes

Se špatně sjízdnými silnicemi se musí již třetí den potýkat řidiči na Vysočině. Na státních silnicích leží po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu, na vedlejších tazích vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem. Řidiči jedoucí po dálnici D1 Vysočinou musí počítat se změnou povrchu vozovky.

Vysočinští silničáři spočítali, že údržba komunikací v posledních třech dnech stála 16,5 milionu korun. Z preventivních důvodů byl na Vysočině v posledních třech dnech posílen i obvyklý provoz zdravotnické záchranné služby. Záchranáři ale podle ředitele Lukáše Kettnera neměli problémy s dojezdy k pacientům.

Ranní sníh na Plzeňsku způsobil čtyři nehody, nyní už všude taje

Nejvážnější se stala přímo v Kaznějově, kde osobní automobil srazil dva starší chodce. Jednasedmdesátiletá žena skončila s otřesem mozku a podezřením na zlomeniny rukou i nohou na emergency plzeňské fakultní nemocnice, řekla mluvčí krajské záchranné služby Lenka Ptáčková. Pětasedmdesátiletý muž, který šel s ní, zřejmě utrpěl zlomeniny rukou a je ošetřován na chirurgii.

V regionu už nesněží a pokrývka na silnicích už roztála. „Od sedmé hodiny máme hlášeny čtyři bouračky,“ řekla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová. První se stala u Mýta na Rokycansku na dálnici D5, kde se střetly dva osobní vozy. „Čtyřiatřicetiletý muž skončil s lehkými zraněními a otřesem mozku v rokycanské nemocnici,“ řekla Ptáčková. Dvě osobní auta se srazila na jihu Plzeňska za Dnešicemi ve směru na Chlumčany. „Jedna osoba byla lehce zraněna,“ řekla Marešová. Na silnici Litohlavy-Osek na Rokycansku skončily ve strouze tři osobní vozy, nikomu se nic nestalo.

Na severu Olomouckého kraje se místy tvoří sněhové jazyky

Na severu regionu se místy tvoří sněhové jazyky. Ve vyšších polohách motoristé narazí na rozbředající či ujetý sníh. „Sněžení již ustalo, ve výše položených otevřených úsecích se nám ale dělají drobné sněhové jazyky,“ uvedl dispečer šumperských silničářů. Na rozbředající sníh by si motoristé měli dávat pozor ve vyšších polohách na chemicky udržovaných silnicích na Šumpersku, Jesenicku a Prostějovsku. Na inertně ošetřovaných vozovkách je tam ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

V Pardubickém kraji se mohou stále tvořit sněhové jazyky

V Pardubickém kraji dnes od rána hrozí od středních poloh tvorba sněhových jazyků. Jde o okres Chrudim, Ústí nad Orlicí i Svitavy. Silničáři zasypané silnice opakovaně projíždí pluhy. Místy také mohou namrzat mokré vozovky. Hromadná nehoda dvou nákladních a tří osobních aut se stala ráno na silnici II/322 u Pardubic.

Silničáři na jihu Čech varují řidiče před sněhovými jazyky

Sněhové přeháňky dnes opět mohou zhoršovat sjízdnost i na jihočeských cestách. Silničáři řidiče varují před tvorbou sněhových jazyků, vítr může zafoukávat vozovky zejména ve vyšších polohách kraje. Na silnicích nižších tříd udržovaných inertním posypem také zůstává ujetá vrstva sněhu. Úsek mezi Volary a Želnavou na Prachaticku na silnici I/39 je sjízdný pouze s řetězy. Hlavní tahy v celém kraji jsou ale jinak většinou po chemickém ošetření holé a mokré.

Na západě Ústeckého kraje komplikuje dopravu sněžení

Občasné sněžení komplikuje dopravu v Ústeckém kraji, zejména v jeho západní části. I na silnicích prvních tříd tam leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, vozovky jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Stále je uzavřena silnice druhé třídy na Chomutovsku v úsecích Horní Halže - chata Nástup u Klínovce a Výsluní - Rusová. Kvůli sněhovým přeháňkám je i snížená viditelnost.

Na horských silnicích v hradeckém kraji se tvoří sněhové jazyky

V horských oblastech Královéhradeckého kraje se na silnicích tvoří sněhové jazyky, na komunikacích leží několikacentimetrová vrstva uježděného sněhu. Na některých místech v Krkonoších je zledovatělá. Všechny silnice v kraji jsou však s opatrností sjízdné, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Sněžení a rozbředlý sníh komplikují dopravu i ve Zlínském kraji

Sněžení a zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu na silnicích mohou dnes komplikovat situaci motoristům na řadě míst Zlínského kraje. Opatrní by měli být především na Vsetínsku, kde sníh leží nejen na silnicích nižších tříd, ale i na hlavních tazích. Na některých jsou navíc vyjeté koleje. Opatrnost je nutná i v horských oblastech Beskyd. Ve vyšších polohách leží na vozovkách až pěticentimetrová vrstva nového sněhu, silničáři proto varují před jízdou bez zimní výbavy. Viditelnost navíc snižuje husté sněžení.