Soud zrušil trest pro lékaře, kterému zemřel chlapec po lyžařském výcviku

Brno - Brněnský městský soud dnes zrušil trest pro lékaře, kterému zemřel čtrnáctiletý Patrik Wisz po lyžařském výcviku. Soud prvního stupně dříve doktora Vlastimila Havlíčka odsoudil za nedbalostní ublížení na zdraví k podmíněnému trestu a zákazu činnosti. Lékař se ale odvolal a Krajský soud v Brně vrátil případ k novému projednání. Podle odvolacího soudu totiž dosud nebyla prokázána příčina smrti chlapce. Havlíček trvá na své nevinně a upozorňuje na fakt, že nebyla provedena pitva, která by nevinu prokázala. Rodiče chlapce ji ale odmítli.

V kauze měly mít velkou váhu odborné posudky, které se ale lišily a byly nejednotné. Podle znalců, které si přivedl Havlíček, se otrava organismu projevuje velmi rychle a je těžké ji vůbec postihnout. Státní zástupce ale předložil posudky, podle kterých měl lékař odhalit závažnější chorobu, která se projevovala už na zájezdu. Pokud je pacient hospitalizován v nemocnici, sepse se ve většině případů vyléčí. V určitém procentu případů se už ale otrava vyléčit nedá.

Soud neměl rozhodování lehké. Podle spolužáků bylo chlapci špatně už na lyžařském výcviku. Havlíček prý ale na problémy nereagoval a dokonce je i zlehčoval. Jeden ze spolužáků měl údajně i posílat domů sms s tím, že Patrikovi je špatně a lékař nic nedělá. Učitelský sbor ale za lékařem stojí a tvrdí, že chlapci celou dobu nic nebylo.   

Předseda brněnské lékařské komory Jiří Mach vyzval po vynesení původního rozsudku lékaře, aby zvážili svou účast na dětských táborech a školních zájezdech. Doporučení vyvolalo řadu diskusí, úbytek lékařů na dětských akcích se ale podle komory zatím neprojevil.

Případ se stal v lednu 2003. Chlapec odjel se školou na lyžařský výcvik do Krkonoš, kde dělal Havlíček lékařský dozor. Zdravotní stav hocha se tam prudce zhoršil, ale lékař ho léčil jen na chatě převážně klidem na lůžku. Na konci kurzu schválil jeho běžný převoz autobusem do Brna. Po příjezdu byl Patrik v tak špatném stavu, že ho rodiče ihned vezli na pohotovost. Po 13 dnech v dětské nemocnici zemřel. Zánět v hrtanu a průdušnici způsobil otravu krve, následně chlapci selhaly orgány.

Soudní jednání
Zdroj: ČT24