Česko přijalo uprchlíky z Barmy

Praha - Česko přijalo další skupinu uprchlíků z Barmy. Do Prahy přiletěly 4 rodiny - celkem 16 dospělých a 5 dětí - a hned po příletu jim české úřady udělily azyl. Všichni už odjeli do azylového střediska v severních Čechách, kde se budou několik měsíců připravovat na život v České republice. Už loni Česko přijalo barmské uprchlíky, tehdy šlo o 23člennou skupinu.

„Je to pro ně poslední možnost, jak si zachránit vlastní život a proto taky utekli,“ uvedla pro ČT Sabe Amthor Soe z Barmského centra v Praze. Barmánci mají za sebou pohnuté osudy a traumatické zážitky z útěku z rodné země. Neměli přístup ke zdravotní péči a hrozilo jim vězení. Pomoc uprchlíkům patří podle pracovníka ministerstva vnitra Tomáše Haišmana k vizitce slušného státu. I druhou skupinu ve stejném táboře čeká půlroční výuka češtiny a seznamování s místními reáliemi.

Barmští uprchlíci pobývají v současnosti v Malajsii, kde jsou jich tisíce. Jejich postavení je tam problematické, neboť Malajsie není signatářem úmluvy o právním postavení uprchlíků. Bývalá velvyslankyně v Malajsii Dana Huňátová popsala pro ČT, postup malajských úřadú vůči uprchlíkům z Barmy: „Oni je pochytají, opravdu je týrají, mučí a vyhostí zpátky do Barmy.“ Uprchlíky, kterým Česko poskytne azyl, vybrali čeští úředníci. ČR se tak připojuje k zemím, jako jsou například Kanada, Dánsko, Norsko či Nizozemsko.

Česko neposkytuje azyl poprvé

Pro Prahu není přesídlovací akce první zkušeností. Podobné projekty Česko umožnilo krajanům ze zemí bývalého Sovětského svazu. Předloni také přijalo skupinu kubánských uprchlíků. Pro Barmu se rozhodlo teď kvůli pošlapávání lidských práv autoritářským vojenským režimem i kvůli humanitární krizi, kterou ještě zhoršily loňské povodně.

V Barmě vládne tvrdý vojenský režim, který česká diplomacie dlouhodobě kritizuje. Zemi loni zasáhl cyklon, který si vyžádal minimálně desetitisíce mrtvých. Junta přitom odmítla přijmout zahraniční pomoc a vpustit do země humanitární pracovníky.

Jeden z uprchlíků, kteří dostali v ČR azyl
Zdroj: ČT24