Senát učinil krok ke schválení Lisabonu - podpořil změnu jednacího řádu

Praha - Senátní komise pro ústavní procedury podpořila novelu jednacího řádu horní komory Parlamentu ČR. Jejím přijetím podmiňují někteří senátoři ODS ratifikaci Lisabonské smlouvy. Novelu teď dostanou na stůl poslanci v rámci změn jednacích řádů obou komor. Podpořením novely se mírně zvýšily šance na přijetí Lisabonské smlouvy, a to především v Senátu.

Senátní zahraniční výbor i evropský výbor podmiňovaly už samotné hlasování o Lisabonské smlouvě na plénu horní komory právě tím, že už budou přijaty novely jednacích řádů jak Senátu, tak i Poslanecké sněmovny. Nic ale zatím není rozhodnuto.

Novelu jednacího řádu Senátu senátoři připojí k jednacímu řádu sněmovny, o kterém budou poslanci jednat na březnové schůzi. V Senátu by se pak o Lisabonské smlouvě mohlo jednat pravděpodobně v dubnu. Mnozí zákonodárci si pochvalují, že se konečně nalezla určitá shoda mezi oběma komorami a učinil se krok k přijetí Lisabonu.

ČSSD novelu podpoří, hlavně když Lisabon projde

Novela má zavést takzvaný vázaný mandát pro vládu při rozhodování na úrovni EU. Počítá s tím, že zástupci vlády by mohli souhlasit s předáním rozhodovacích kompetencí z členských států na unijní úroveň pouze tehdy, budou-li k tomu mít souhlas obou parlamentních komor. Ten by měl být třeba i k přijetí opatření v rámci EU nad rámec jejích kompetencí.

O novelu usiluje hlavně ODS, podle níž by přijetí této prováděcí úpravy mělo předcházet schvalování Lisabonské smlouvy. Sociální demokraté to za nezbytné nepovažují, ale v zájmu toho, že Lisabonská smlouva má být schválena ústavní většinou, nechtějí v této věci dělat komplikace a jsou ochotni tento návrh zákona podpořit.