V Praze na Letné staví Kaplického knihovnu z knih

Praha - Dnešním happeningem v Praze na Letné pokračují demonstrace za postavení Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického. Skupina pražských studentů svolala akci pod heslem "knihovna - postav si sám". Na místě setkání by měl vzniknout symbolický model knihovny, vytvořený z knih přinesených účastníky, a to na místě, kde by měla skutečná knihovna stát.

Organizátoři akce se řídí pravidlem, že knihy patří do knihovny, a pokud na Letné knihovna nestojí, chtějí shromážděním knih do tvaru Kaplického návrhu přilít olej do diskuze o případné stavbě objektu na Letné. „My sem dáme knížky a čekáme na tu knihovnu,“ říká s nadsázkou pro ČT jeden z organizátorů Tomáš Hrubý. Akce navazuje na občanskou iniciativu Demokracie staví, která pořádala demonstraci minulý čtvrtek na Staroměstském náměstí. A také na tomto happeningu mohou účastníci podepsat petiční arch za postavení knihovny. „Doufáme, že touto nenásilnou a hravou formou docílíme toho, aby se o knihovně mluvilo. Třeba jednou dosáhneme i toho, že se změní názor pražských zastupitelů…,“ dodává Hrubý.

Účast přislíbily také některé známé osobnosti, mezi nimi třeba ministr školství Ondřej Liška, bývalý ředitel knihovny Vlastimil Ježek, architekt Jan Kasl, herečka Aňa Geislerová, zpěvačka Tonya Graves, hudební skladatel Varhan Orchestrovič Bauer a další.

Jeden z organizátorů akce Tomáš Hrubý
Zdroj: ČT24