Okolnosti schůzky, která ovlivnila volbu prezidenta, možná vláda zveřejní

Praha - Vláda možná zveřejní informace bezpečnostních služeb o takzvané kauze Savoy. Při své návštěvě v Kazachstánu to prohlásil premiér Mirek Topolánek (ODS) s tím, že kabinet má dostat kompletní zprávu o vyšetřování případu. Vláda se pak rozhodne, jak s dokumentem naloží a jestli případně některé informace uvolní. Opozice ale předsedu vlády varuje, aby své kroky důkladně zvážil. Kvůli úniku nahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) v pražském hotelu Savoy před loňskými prezidentskými volbami byli obviněni dva lidé.

„Pokud to bude nezbytně nutné, musí dojít k takovému uvolnění informací, aby se veřejnost seznámila s celou kauzou a ovlivněním volby prezidenta,“ řekl Topolánek. „Bylo to něco špinavého a myslím si, že je dobré, že se veřejnost dozví, kdo za to byl zodpovědný,“ souhlasí se zveřejněním i ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

O zprávě BIS pro premiéra už minulý týden jednala sněmovní komise pro kontrolu tajných služeb. „Dostali jsme informace (ČSSD), že vzniká jakási zpráva a poté že hrozí její únik, a samozřejmě v té chvíli my nemůžeme dělat nic jiného než informovat o tom ředitele BIS,“ uvedl předseda Stálé komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD) s tím, že pokud by Topolánek zveřejnil jen některé části zprávy, považoval by to za šokující a nevhodné.

Soud nedávno zamítl stížnost novinářky Aktuálně.cz Sabiny Slonkové proti dvacetitisícové pokutě, kterou dostala, když odmítla prozradit zdroj, jenž jí nahrávku poskytl. Pokutu má podle serveru za Slonkovou zaplatit redakce online deníku.

Kauza Savoy ovlivnila volbu prezidenta republiky, například Strana zelených se kvůli ní rozhodla prezidenta volit veřejně. Spekulovalo se totiž, že Weigl mohl se Šloufem v hotelu Savoy jednat o možnosti získat hlasy pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause od sociálních demokratů, jejichž lídři prosazovali Jana Švejnara. Schůzku zachytily bezpečnostní kamery a před volbou zveřejnil server Aktuálně.cz.

Žalobci kvůli úniku nahrávky viní bývalého pracovníka Úřadu pro zahraniční styky a informace a bývalého policistu Útvaru zvláštních činností, který se zabývá odposlechy a sledováním, ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Za to jim hrozí až pět let vězení. Bývalý policista je podle žalobců podezřelý z toho, že neoprávněně a pod smyšlenou záminkou získal od vedení hotelu Savoy DVD, na němž byla nahrávka schůzky Šloufa a Weigla. Disk prý potom předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím.

Podle médií jde o bývalého pracovníka rozvědky Petra Bakeše a bývalého policistu Jiřího Dvořáka. Podle dřívějších informací Bakeš údajně požádal Dvořáka, aby pro něj získal nahrávku na žádost bývalého ředitele rozvědky Karla Randáka. Policista prý nevěděl, pro jaké účely má nahrávka sloužit, a žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední dokument. Deník Právo ovšem koncem loňského roku uvedl, že policie při svém vyšetřování nenašla důkazy, že by nahrávka prošla rukama Randáka.

Podle premiéra stojí za únikem Randák a Petr Dimun, který byl koncem ledna pověřen vedením sekce PR a marketingu sociální demokracie. Oba svoji účast na případu popřeli. Šlouf tehdy řekl, že se s Weiglem sice setkal, prezidentská volba prý ale nebyla hlavním tématem jejich rozhovoru.