Škromach: ČSSD je dnes jediná strana, která je schopna v této zemi něco změnit

Praha - Sociální demokracii čeká v sobotu první den stranického sjezdu. V Praze už ale dnes jedná grémium ČSSD a ladí postoje na zítřek. Sociální demokraté se rozhodli zreformovat způsob voleb uvnitř strany, hlavním bodem by měla být změna přímé volby předsedy. Jediným kandidátem na tento post je stávající šéf Jiří Paroubek, který volbu všemi členy strany prosadil. Nyní ale podle něj nemá smysl, protože nemá žádného protikandidáta. Uvnitř ČSSD ale panují i obavy, že by se přímé volby nemusel zúčastnit dostatečný počet lidí a byla by pak neplatná. Nové vedení strany se bude volit 20. až 22. února na další části sjezdu.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha nehodlá strana žádné lidi ve vedení příliš obměňovat. „Tým, který přivedl sociální demokracii k tomuto volebnímu úspěchu, by měl pokračovat a dotáhnout celou věc úspěchem ve volbách do Evropského parlamentu a Poslanecké sněmovny. Konec by měl mít příští rok na podzim v komunálních volbách.“

Na rozdíl od šéfa strany má post místopředsedy kandidátů hned několik. Největší šance má brněnský primátor Roman Onderka, ale také Bohuslav Sobotka. Mezi další kandidáty patří například i místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek nebo předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Současný místopředseda ČSSD Škromach se ale podle svých slov ohrožení nebojí: „Naopak vítám, že je více kandidátů. Je potřeba, aby nám vyrůstali noví lidé. Post místopředsedy se ale pokusím obhájit.“   

Sjezd zahájí i kampaň před volbami do Evropského parlamentu

Předsednictvo pražské ČSSD chce vzhledem k velkému množství kandidátů na sjezdu požádat, aby se počet řadových místopředsedů strany navýšil. V současné době jich může být podle stanov pět. „Je snaha tento počet rozšířit na šest,“ řekl ČT poslanec ČSSD Antonín Seďa. Mezi jednoho z kandidátů na post místopředsedy patří i Vlček, podle kterého by si větší počet místopředsedů alespoň lépe rozdělil agendu.    

ČSSD čeká na sjezdu například i jednání o modernizaci strany a zahájení kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Jiří Paroubek už dříve uvedl, že by za úspěch považoval třicet procent hlasů. „Chceme přesvědčit občany o tom, že otázka sociálního státu a řešení ekonomické krize je velká šance pro Evropu, ale pod vedením sociální demokracie, nikoliv pravicových stran,“ dodal Škromach. Nevyloučil ale ani negativní kampaň ve formě kritiky vládního postupu v rámci evropského předsednictví.