Langer prosadil základní registry, citlivé údaje budou pohromadě

Praha - Poslanci na dnešním jednání sněmovny schválili vládní návrh zákona o základních registrech. Jsou jimi registr obyvatel, registr osob, firem a úřadů, registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností úřadů, firem i občanů. Registry by měly začít pracovat od července 2010. Rozjet celý systém přijde na tři miliardy korun. Sněmovna dále odmítla poslaneckou novelu upravující podmínky platnosti místního referenda, které mělo upravovat jeho platnost podle účasti oprávněných voličů. Poslanci si také schválili peníze na hospodaření poslaneckých klubů.

„Naším cílem je zjednodušit, zpřehlednit a hlavně zpříjemnit výkon veřejné správy pro občany,“ prohlásil po schválení zákona ministr vnitra Ivan Langer, který jej navrhoval. Registry mají nahradit dosavadní systém údajně stovek nejednotných a často duplicitních databází různých úřadů.

Údaje v registrech budou úředníci považovat za důvěryhodné a nebudou už muset ověřovat jejich správnost. Lidé by jim tak už nemuseli opakovaně poskytovat a dokládat své osobní údaje, potvrzení, osvědčení a výpisy, případně obíhat různé úřady například jen kvůli nahlášení změny bydliště. Nově by ji oznámili pouze jednou a ostatní úřady by si pak tuto informaci v příslušném registru samy vyhledaly.

Normu podpořilo 131 ze 182 přítomných poslanců. Pro byli zástupci ze všech klubů s výjimkou vládní Strany zelených, její poslanci se hlasování zdrželi. Vadilo jim, že do obecného zákona o registrech byly sněmovnou včleněny normy upravující náležitosti jednotlivých registrů. Podle poslankyně zelených Kateřiny Jacques prý navíc není v zákoně zajištěna potřebná ochrana údajů v registrech. „Je to určitá revoluce, která se dotkne každého jednoho občana v téhle zemi, a proto je potřeba míti se na pozoru,“ řekla Jacques.

Tvůrci zákona ale tvrdí, že ochrana osobních údajů je zajištěna a není důvod k obavám. Úředník bude mít přístup jen k těm informacím, které se týkají jeho oboru. Každý občan navíc bude mít svoji datovou schránku, kde najde kdo, kdy a proč někdo pátral v jeho údajích. Jednou za rok si bude moci každý nechat o tom bezplatně vyhotovit výpis. Pokud vše dobře půjde, nebude muset žadatel například kvůli stavebnímu povolení vůbec odejít ze svého obýváku. Přes svou datovou schránku si bude moct všechny podklady vyžádat.

Účast pro platná místní referenda se nemění 

Sněmovna se po roce zbavila na návrh ČSSD její novely, podle níž mělo být místní referendum platné již při účasti třetiny oprávněných voličů. Parlament totiž během loňského roku schválil vládní novelu, která podmínku účasti snížila na 35 procent voličů. Dříve zákon vyžadoval nadpoloviční účast místních voličů. „Účel návrhu zákona byl dosažen,“ uvedl dnes předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté svou novelu nechávali v legislativním procesu jako pojistku pro případ, že by vládní předloha nebyla schválena. I když vládní verze byla přijata už loni na jaře, sněmovna se rozhodování o poslanecké předloze dostala až nyní.

Peníze na práci klubů prošly hned na začátku

Bez jakýchkoli obstrukcí si poslanci schválili příspěvky na hospodaření poslaneckých klubů na letošní rok. Kluby by měly letos ze sněmovního rozpočtu dostávat pevnou částku 24 500 korun měsíčně a k tomu 3 550 korun na každého poslance, který je jejich členem. Částka je stejná jako v předchozích letech. Z těchto peněz hradí kluby svoji činnost a činnosti svých zaměstnanců.

  • Ivan Langer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67042.jpg
  • Vyplňování formuláře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/677/67659.jpg
  • Referendum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/387/38623.jpg