Vyšetřovatelé: Požár na Výstavišti způsobil zapnutý elektrický vařič

Praha - Příčinou požáru, který loni 16. října zničil levé křídlo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, byl podle policie zapnutý elektrický vařič. Na vařiči, který byl v kuchyňce výstavního stánku, podle závěrů policie vzplály hořlavé předměty. Stánek byl součástí veletrhu zubařské techniky Pragodent. Škoda, kterou oheň způsobil, se odhaduje až na miliardu korun.

Poté, co požár vznikl, se podle pražské policejní mluvčí Evy Miklíkové rychle rozšířil na další stánky a dřevěnou konstrukci stropu levého křídla paláce. „Požár byl zpočátku provázen i několika výbuchy, které byly zapříčiněny explozemi 12 kusů tlakových nádobek - sprejů. Ty zde měl vystavovatel uskladněny pro potřebu výstavy,“ uvedla mluvčí.

Policie se případem dále zabývá a měla by rozhodnout, zda kvůli požáru někoho obviní. Již dříve oznámila, že se případ šetří s podezřením na spáchání trestného činu obecného ohrožení. Vyšetřování by podle Miklíkové mělo skončit do konce března.

Pražská policie v minulosti uvedla, že se oheň rozhořel krátce po odchodu zaměstnanců vystavovatelské firmy. Strop stánku, ve kterém požár vznikl, byl podle dřívějších informací blízko dřevěnému podhledu budovy. Vedle stánku byla navíc prosklená výloha, která po vzniku ohně praskla a náhlý přívod vzduchu přispěl k intenzitě hoření, uvedla loni policie. Poté prý následovala exploze hořlavých sprejů.