O dotacích do náchodského nevěstince nerozhodovali ministři za ČSSD

Praha - O dotacích pro náchodský nevěstinec, který vlastnil sociální demokrat Miloslav Mrština, nerozhodovali ministři za sociální demokracii Radko Martínek a Zdeněk Škromach. V případě ministerstva pro místní rozvoj rozhodovaly podle informací sociálních demokratů ministerské komise, a to v souladu se zákonem. Druhá dotace nakonec ani nešla ze Škromachova ministerstva, ale z Úřadu práce pod vedením Davida Kavky, dnešního poslance ODS. Předseda ČSSD Jiří Paroubek proto celou kauzu označil za mediální konstrukt.

Ministerstvo pro místní rozvoj nicméně požádal o vrácení peněz, které přes něj Mrština čerpal z evropských fondů. „Budeme to prověřovat pečlivě, platí zásada padni komu padni, protože nevěstinec nesmí dostávat prostředky z veřejných zdrojů,“ dodal k tomu ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Mrština se proti vrácení dotace odvolal.

Šéf sociální demokracie na tiskové konferenci v této souvislosti také oznámil, že Miloslav Mrština se rozhodl přerušit členství v ČSSD a požádal o nové lustrační osvědčení. Sociální demokracie se tak snaží utlumit skandál kolem regionálního politika Miloslava Mrštiny, který byl několik let šéfem ČSSD v Královéhradeckém kraji a členem předsednictva strany. Paroubek Mrštinův krok na tiskové konferenci ocenil zejména proto, že tak dává politikům morální lekci.

Miloslav Mrština ve svém prohlášení odmítá veškerá obvinění. Hotel Vyhlídka jen pronajímal. Jakmile zjistil, že tam byl nevěstinec, smlouvu ukončil. Dotace prý čerpal až po ukončení této nájemní smlouvy. Mrština také odmítl jakékoliv spekulace, že dříve spolupracoval s STB: „Prohlašuji, že jsem nebyl spolupracovníkem STB a informace Mladé fronty Dnes jsou lživé.“

Paroubek

Mrštinův postup ocenil. Pokud Mrština nové negativní osvědčení nezíská, bude prý žalovat ministerstvo vnitra, uvedl předseda sociální demokracie.  

Mrština měl podle MfD od sociálnědemokratických ministerstev před volbami v roce 2006 dostat státní příspěvky ve výši 5,2 milionu

korun. Peníze pak údajně použil na přestavbu veřejného domu Vyhlídka, který vlastnil v Náchodě. Politika navíc jeho straničtí kolegové zaměstnali v dozorčí radě státního podniku Čepro. Vedení ČSSD se proti těmto informacím ohradilo a oznámilo, že zvažuje podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Dnešní MfD dále uvedla, že Mrština má prý i pochybné lustrační osvědčení. Mrština s tvrzením, že jej policie někdejšího komunistického režimu vedla jako tajného spolupracovníka, nesouhlasí a předložil negativní lustrační osvědčení, které Paroubek předložil i na tiskové konferenci. Toto osvědčení ale deník zpochybnil. „Ve třech registračních protokolech, které vede archiv bezpečnostních složek, figuruje jméno Miroslav Mrština,“ uvedl mluvčí archivu Jiří Reichel.

Mrština uvedl, že požádá o nové lustrační osvědčení. Pokud tentokrát ministerstvo vnitra vydá osvědčení pozitivní, chce ho Mrština zažalovat. V případě negativního osvědčení se bude sociální demokracie právně bránit vůči Mladé frontě Dnes. Podle ministra vnitra neznamená, že, když má někdo negativní lustrační osvědčení, že to tak bude napořád: „Já nemohu vyloučit to, že i když teď má negativní, že bude pozitivně lustrován,“ řekl ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Areál hotelu Vyhlídka
Zdroj: ČT24