Ministerstvo schvaluje zabavování aut – v případě opakovaných přestupků

Praha - Nesmiřitelné dohady mezi vedením dopravní policie a právními experty o legitimitě zabavování aut při nezaplacení kauce za těžké prohřešky proti předpisům nenacházejí konce. Po pondělním vyjádření plánu ředitele Služeb dopravní policie Leoše Tržila, aby policisté přistupovali k zajištění vozidel i v souvislosti s rychlou jízdou, se ihned ozvali dopravní experti a právníci, neboť taková pravomoc je prý v rozporu se zákonem. Za návrh Tržila se postavilo ministerstvo dopravy, byť ho lze uskutečnit jen v přesně vymezených situacích.

Z řad expertů stále zaznívá rezolutní nesouhlas s možností uložit kauci a v případě nezaplacení znemožnit další užívání vozidla. Někteří právníci však takový scénář nezavrhují, nicméně i oni zdůrazňují výjimečnost a závažnost takových situací. „Policista může zabránit v jízdě za předpokladu, že se řidič dopustí opakovaného přestupku a navíc je důvodné podezření, že se bude vyhýbat správnímu řízení,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka.

V loňském roce policie uložila asi 600 kaucí za víc než 6 milionů korun. Většinou kvůli podezření ze spáchání trestného činu, v několika případech ale i v souvislosti s rychlou a agresivní jízdou. Mluvčí ostravské police Gabriela Holčáková navíc dodala, že k zabavování vozidel tamní pořádkové služby přistupují v případě řidičovy opakované trestné činnosti, například řízení vozidla bez řidičského oprávnění nebo pod vlivem návykových látek.

Zástupci České leasingové a finanční asociace navíc nesouhlasí s úplným zabavení vozidla a odstraněním vlastnického práva. K tomu podle Vratislava Kejhala nemůže dojít ani v případě, kdy řidič není přímým majitelem auta. Případů, kdy řidič přijde o auto natrvalo, je jen několik ročně. Hlavním důvodem je opakované porušení zákona.