Na většině území Česka sněží a hrozí sněhové jazyky

Praha - V Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji ztěžuje dopravu sněžení a místy i silný vítr. Na silnicích leží ujetý nebo rozbředlý sníh, místy se tvoří sněhové jazyky. Na hlavních tazích i vedlejších silnicích by proto měli řidiči jezdit velmi opatrně. Sněžení snižuje při jízdě viditelnost, v některých oblastech od pátku napadlo přes 30 centimetrů sněhu. Na silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách pak ujetý sníh krytý posypem. Podobná situace je i na ostatním území Česka.

Sněžení komplikuje jízdu po jihočeských silnicích. Na hlavních tazích místy zůstává po chemickém ošetření rozbředlý sníh a na komunikacích nižších tříd leží uježděná či zledovatělá vrstva sněhu. Na Prachaticku napadlo kolem pěti centimetrů sněhu a silničáři nyní vozovky prohrnují pluhy a sypají. Většina hlavních silnic v kraji kromě Šumavy je ale po chemickém posypu holá a mokrá.

Na silnicích Vysočiny ztěžuje dopravu ujetý a rozbředlý sníh - hlavně na komunikacích nižších tříd, protože je pokrývá vrstva zledovatělého sněhu. Dálnice a hlavní tahy, které se solí, jsou mokré nebo se zbytky sněhové břečky. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje na nebezpečí tvorby sněhových jazyků, místy i závějí. Výstraha pro území kraje trvá do dnešního večera.

Středočeské a západočeské silnice jsou s opatrností sjízdné

Místy leží na vozovkách zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, ve vyšších polohách vozovky pokrývá ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Někde se mohou tvořit sněhové jazyky. Teploty v kraji se pohybují od minus 11 do minus dvou stupňů Celsia. Dálnice a rychlostní komunikace jsou většinou holé, suché a vymrzlé, místy mokré po chemickém ošetření. Ujetá vrstva sněhu krytá posypem leží na silnicích nižší třídy na Příbramsku, zbytky rozbředlého sněhu pokrývají některé vozovky na Berounsku.

V západních Čechách byly dnes ráno všechny silnice sjízdné, v horských polohách ale ztěžuje provoz sníh, který pokrývá řadu komunikací druhé a třetí třídy. Po kalamitě uprostřed týdne se už podařilo zprůjezdnit všechny uzavřené úseky.