Předsedu ČSSD budou v březnu volit delegáti sjezdu, nikoli členové strany

Praha - Předsedu sociální demokracie budou na březnovém pokračování sjezdu volit delegáti 35. sjezdu, nikoli všichni členové strany, jak původně prosadil současný šéf ČSSD Jiří Paroubek. Sociální demokraté si dnes kvůli tomu na svém sjezdu změnili stanovy. Změna také rozšiřuje užší stranické vedení o zástupce hejtmanů. Sociální demokraté se rozhodli tentokrát ustoupit od přímé volby předsedy strany, neboť o křeslo šéfa ČSSD se uchází jediný kandidát - Jiří Paroubek.

Přesto, že sám Jiří Paroubek původně prosadil volbu předsedy všemi členy, teď ale tvrdí, že by to nemělo smysl, když nemá protikandidáta. „Prostě není potřeba střídat hráče. A hlavně necítím tu snahu zdola. Ti lidé se zkrátka nenominují, protože mají pocit, že je mnohem výhodnější se držet v houfu,“ zhodnotil situaci šéf kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu Jiří Havel. Skutečnost, že se nenašel nikdo, kdo by se chtěl postavit Jiřímu Paroubkovi se připisuje úspěchu ČSSD v loňských volbách do krajských zastupitelstev a Senátu za Paroubkova vedení. Sociální demokraté také argumentují tím, že by tři až čtyři miliony korun, které by volba stála, byly vyhozené peníze.

Změna stanov umožní napříště obojí způsob volby předsedy - přímý i nepřímý. Ústřední výkonný výbor bude muset 120 dní před každým dalším sjezdem rozhodnout, jakou formu volby strana použije. Cílem ČSSD je volit předsedu strany všemi členy tehdy, když se o tuto nejvyšší stranickou funkci bude ucházet více kandidátů, kteří získají nominace příslušných stranických orgánů, jimiž jsou krajské a okresní stranické konference.

ČSSD dosud neměla hejtmany, proto její stanovy neobsahovaly to, kdo je bude reprezentovat ve stranickém vedení. Dnes sjezd rozhodl o tom, že to budou dva nejvýše postavení hejtmani, předseda Asociace krajů ČR a jeho zástupce. Nyní to jsou jihomoravský hejtman Michal Hašek a pardubický hejtman Radko Martínek.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24