Rolba spadla do potoka, zraněno je jedenáct lidí

Rokytnice nad Jizerou (Semilsko) - Jedenáct zraněných lyžařů má na svědomí nehoda taxirolby, která se stala dnes před polednem v Rokytnici nad Jizerou. Podle řidiče rolby zřejmě došlo v kopci k technické závadě na převodovce, takže stroj začal nekontrolovaně couvat a po dvou stech metrech spadl do potoka. Při pádu se rolba převrátila na střechu a poranila tak rekreanty. Mezi zraněnými je také pět dětí. Jednu ženu s vážným poraněním páteře převezl vrtulník do liberecké nemocnice. Jedna osoba také utrpěla těžké zranění hlavy. Nehodu bude vyšetřovat dopravní policie.

Podle mluvčí liberecké záchranky Kristýny Fejfarové všech jedenáct lidí jelo na rolbě. Děti utrpěly jen šok a lehká zranění. Letecká záchranná služba musela do Liberce převézt jednoho pacienta s těžkým poraněním páteře a končetin. Další zranění putovali do Jilemnice, Tanvaldu a Jablonce nad Nisou.

„Najednou to dostalo zpětný chod, asi mu vypadla rychlost… pak už to bylo nekontrolovaný, jenom jsme na sebe koukali, co se děje,“ vypověděla těžce zraněná turistka Jana Jonášová. „Začali jsme couvat a sjeli jsme, takže jsme je akorát upozornili, ať se připraví na náraz vzadu,“ dodává další zraněný.

Nejhorší nehoda rolby za poslední roky

Podle Bohumíra Šlégra, který obsluhuje lanovou dráhu na Lysou horu, se neštěstí stalo právě nedaleko dolní stanice lanovky. Soukromá taxirolba objížděla horské chaty a zajišťovala svoz rekreantů, jimž skončil pobyt. „Zřejmě kvůli technické závadě diferenciálu se stalo vozidlo neovladatelné, převrátilo se na pasažéry a s pásy nahoře se zřítilo do potoka,“ popsal nehodu Šlégr. Řidič nicméně České televizi potvrdil, že vezl více lidí, než měl povoleno - v rolbě totiž zřejmě bylo 17 lidí místo osmi.

Na místě zasahovali záchranáři ze čtyř nemocnic regionu, letecká záchranka, horská služba a také hasiči. Horská služba převezla na sněžných skútrech zraněné osoby dolů k silnici, kde je za pomoci záchranářů přeložili do sanitních vozů. „Hasiči se zase postarali, aby z rolby neunikaly ropné látky do potoka,“ řekla jejich mluvčí Iva Michalíčková. Štěstím byloí, že ve Dvoračkách zrovna trénovali cvičitelé horské služby. Během chvíle jich přijelo 16, díky čemuž se jim podařilo stihnout všechny transporty za 1,5 hodiny.

Vytahování rolby z koryta potoku
Zdroj: ČT24