Evropské volby: Jacques míří do čela zelené kandidátky

Praha - Poslankyně Strany zelených a předsedkyně Republikové rady strany Kateřina Jacques dnes získala od čtyř krajských organizací podporu ve volbách do Evropského parlamentu. Zatím tak má největší šanci stát na prvním místě zelené kandidátky. Vyslovili se pro ni členové strany v Brně, Praze, středních Čechách a na Karlovarsku. Šanci dostat se do první pětky má taky šéf poslaneckého klubu Zelených  Přemysl Rabas nebo socioložka Jiřina Šiklová.

„Byla bych velmi ráda, kdybychom měli rovné zastoupení žen a mužů. Myslím si, že na tom musíme ještě zapracovat,“ okomentovala Kateřina Jacques svou kandidaturu.

Zelení s radarem do voleb nepůjdou

Dalšími nominovanými jsou: vedoucí zahraniční sekce zelených Martin Čáslavka, náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík a bývalý jihomoravský krajský zastupitele Mojmír Vlašín. Mluví se i o Matěji Stropnickém z levicového křídla strany, který proslul častou kritikou předsedy Martina Bursíka. „Teď se věnujeme evropským volbám, žádné rozmíšky neplánujeme,“ předeslal Stropnický.

O definitivním pořadí kandidátů rozhodne 28. února v tajné volbě Republiková rada. O prvních pět míst budou moct usilovat zájemci s podporou čtyřech až pěti krajů.

Zelení otevřou v kampani svá tradiční témata, tedy životní prostředí a lidská práva. Otázku plánované americké vojenské základy v Brdech otevřít nechtějí. „Radar je tématem, které je vyprázdněné. Navíc čekáme na názor nové americké administrativy,“ řekl předseda zelených Martin Bursík.

Zelení svého europoslance dosud nemají

Strana zelených dosud v Evropském parlamentu svého zástupce nemají, bývalý emigrant Horáček tam byl zvolen za německé Zelené. „Bylo by skutečně průlomem, kdyby z české republiky přišel jeden, dva až tři kandidáti," řekl Horáček. Poslanci se totiž v EP nesdružují podle zemí, ale podle své politické příslušnosti.

Do lavic EP letos kandiduje také senátor za zelené Jaromír Štětina, zvolil si ale kandidátku nového politického subjektu Starostové a nezávislí.

Zatímco ostatní parlamentní strany počítají na předvolební kampaň s desítkami milionů korun, zelení tolik do propagace svých kandidátů nevloží. Z rozpočtu vyčlenili na kampaň tři miliony korun, další finance chtějí získat půjčkami a dary.

Jediným krajem, který nominace zřejmě vůbec neovlivní, je Liberecký. Dočasně ho kvůli vnitřním problémům řídí přímo předsednictvo. Tamní členové se sejdou až v březnu.

  • Matěj Stropnický autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/683/68260.jpg
  • Martin Bursík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/683/68262.jpg
  • Jaromír Štětina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/503/50214.jpg