Paroubek: Zmatek v poplatcích je chyba, která lidem nevadí

Praha - Kraje pod vedením sociálnědemokratických hejtmanů by měly sjednotit systém vybírání poplatků. V Otázkách Václava Moravce to řekl šéf strany Jiří Paroubek. Dodal ale, že rozdíly v jednotlivých krajích nejsou pro lidi takovým problémem, jak tvrdí média. Zároveň si nemyslí, že by mohli lékárníci uspět u Evropské komise se stížností, že kraje dávají svým zařízením nepovolenou podporu.

Ne všechny kraje nyní vybírají poplatky stejně, přičemž nejoriginálnější pojetí odpouštění poplatků zvolil Plzeňský kraj. Lidé musí platit všude, poplatky jim pak se zpožděním úřad pošle na účet nebo složenkou. „To si myslím, že je systém, který aspoň z mého hlediska není systémem rozumným. Měli by se nad tím zamyslet a změnit to,“ komentoval to Paroubek. Tamní hejtmanka Milada Emmerová ale věří svým právníkům a trvá na tom, že jedině tak se nemocnice nemusí bát pokut od zdravotních pojišťoven.

Na severní Moravě zase platí výhradně 30korunové položky, nic víc. Slovy hejtmana Jaroslava Palase tím drží slovo z předvolební kampaně: „Každý ten kraj je specifický tím, kolik má svých nemocnic. My jich máme osm, tedy poměrně hodně, takže každý vychází z toho, co slíbil svým občanům a ze svých možností.“ Doporučení stranického šéfa přesto zváží. "

Pacientům to podle Paroubka nevadí. „Lidé dostávají to, co jsme jim slíbili. Věřím, že v Moravskoslezském a Zlínském kraji tyto věci posoudí tak, aby se srovnaly na celostátní úroveň, a v Plzni snad zvolí jiný způsob zúčtování s pacientem,“ řekl Paroubek s tím, že spokojenost pacientů vyplývá z průzkumů agentury STEM, který si strana nechala udělat.

U komise prý lékárníci neuspějí

Lékárenská komora vyčítá hejtmanům, že podporují svá zdravotnická zařízení tím, že jejich zákazníkům regulační poplatky hradí, čímž ale poškozují ostatní zařízení, a dochází tak k narušení hospodářské soutěže. Rozhodli se proto k podání stížnosti k Evropské komisi. Paroubek si nicméně nemyslí, že by mohli uspět, a to přesto, že mnohá podporovaná zařízení jsou zároveň spoluvlastněny soukromými osobami. Důležité podle něj je, že voliči ČSSD jsou spokojeni.

Jaroslav Palas
Zdroj: ČT24