Kocáb: Vepřín v Letech je ostuda, přednost ale dostane Hodonín

Praha - Čeští Romové si stěžují u amerického prezidenta Baracka Obamy. Zástupci romského sdružení Roma Realia mu v pátek napsali dopis, ve kterém hovoří o rozmachu českých nacionalistů a stěžují si na léta neřešený problém vepřína v Letech u Písku a rekreačního zařízení v Hodoníně u Kunštátu. "Je to letitý problém, nikomu se s tím nic nepovedlo. Budu se pro to snažit dělat maximum, ale chápu, že jsou netrpěliví a pouhá výměna na postu ministra jim ještě nic nezaručuje," postavil se k problému ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb v Profilu Studia 6.

„Je to ostuda první třídy,“ přiznává Kocáb a dodává, že v tomto směru by se pod dopis podepsal i on. Zároveň však přiznává, že se nejedná o jednoduché řešení. „Je to velmi drahé a přichází to v době ekonomické krize, takže se to ještě více komplikuje.“ V tomto směru je potřeba postupovat opatrně, aby se majorita nenaladila zbytečně proti Romům.

Za slibnější a hlavně snadněji realizovatelný z obou projektů Kocáb považuje hodonínský. Nebude tak finančně náročný, existuje shoda s majitelkou rekreačního objektu na pietním místě, a tak je možné, že tam vláda posvětí vznik informačního centra o romském holocaustu.

Oproti tomu mediálně možná známější, ale také komplikovanější a výrazně dražší je snaha o zbourání vepřína a vzniku památníku v Letech u Písku. Krátkodobě se Kocáb pokusí vybudovat na místě alespoň příjezdovou cestu, parkoviště a celkově místo upravit. V druhé fázi pak plánuje založit fond, do kterého by se měla ze státních i soukromých peněz shromáždit až půlmiliarda, která by měla sloužit pro výkup vepřína a vybudování památníku. Zároveň by však museli majitelé vepřína přijít s kompromisní cenou. Otázkou však podle Kocába je, zda nemá větší smysl dát dotyčné peníze na jiné projekty či přímo Romům.