Ministr Langer bude kvůli poplatkům jednat s hejtmany

Praha - Vláda pověřila ministra vnitra Ivana Langera, aby kvůli zdravotnickým poplatkům jednal s hejtmany o nakládání s majetkem krajů. Kabinetu se nelíbí, že hejtmani ČSSD hradí z rozpočtu krajů poplatky za pacienty krajských zařízení s tím, že jde o dar. Ministr má prověřit nakládání s majetkem v krajích a usnesení zastupitelstev, která hradit krajům poplatky za pacienty umožnila.

„Chtěl bych se v dohledné době setkat se zástupci jednotlivých krajů a vyjasnit si jejich postup v souvislosti s nakládáním majetkem krajů,“ řekl Langer. 

Ministr financí Miroslav Kalousek pak má analyzovat daňové aspekty tématu. Kraje totiž podle vlády závažným způsobem porušují zákon ve vztahu k právním úpravám darovací daně. Kalousek má také vládě předložit informaci o „důsledcích pozastavení uvolňování nezanedbatelných finančních prostředků představujících příjem rozpočtu kraje“.

Ministerstvo zdravotnictví už loni oznámilo připravenost podniknout určité kroky vůči krajům vzhledem k tomu, že se od února rozhodly hradit zdravotnické poplatky za pacienty v krajských nemocnicích. Považuje to za porušování práva a rovnosti zdravotnických zařízení. Kontroly už v krajích spustily zdravotní pojišťovny. Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr nevyloučil ani možnost žaloby. Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v postupu krajů vidí přinejmenším porušení pravidel hospodářské soutěže. Kraje totiž poplatky neplatí za pacienty zařízení, která nevlastní, byť jsou na jeho území. Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se kvůli dotování poplatků už obrátila Česká lékařská komora. Antimonopolní úřad se ale nevybíráním poplatků v krajských lékárnách z pohledu zákona o hospodářské soutěži nezabývá, protože „delikt může v hospodářské soutěži učinit pouze soutěžitel, nikoli instituce typu kraje“, uvedl šéf úřadu Martin Pecina.

„Jsem pevně přesvědčen, že kraje si právně obhájí svůj postoj… Mirek Topolánek a jeho vláda se dneškem pustili na velmi tenký led, já jsem pevně přesvědčen o tom, že pokud celá věc půjde až k soudu, tak ten led se proboří pod vládou, nikoliv pod kraji,“ reagoval předseda Asociace krajů hejtman Michal Hašek.

Systém hrazení poplatků v krajských nemocnicích není jednotný. V Plzeňském kraji lidé zaplatit musí a pak mohou požádat o vrácení peněz. V Moravskoslezském kraji se dál platí za hospitalizaci a pohotovost, na Zlínsku jsou osvobozeni od poplatků v ambulancích, hospitalizaci uhradí hejtmanství jen za děti do 18 let a seniory nad 70 let.

Ministerstvo zdravotnictví
Zdroj: ČT24