Válečný hrdina Raichl chtěl veřejně zabít Karla Vaše

Praha - Válečný hrdina bojů druhé světové války Pravomil Raichl, který byl po nástupu komunistů k moci v roce 1948 z politických důvodů stíhán, chtěl před sedmi lety údajně veřejně zlikvidovat někdejšího komunistického prokurátora Karla Vaše, který se koncem 40. let minulého století významně podílel na zmanipulovaném procesu s generálem Heliodorem Píkou. Raichl ale svůj záměr neuskutečnil, protože zemřel na infarkt jen několik hodin před plánovaným atentátem na Vaše. Informace se dostala na světlo až nyní, jelikož neoznámení přípravy vraždy je již pro další aktéry promlčené.

Pravomil Raichl se pokusil o vraždu prokurátora Karla Vaše poprvé v roce 1995, poté ještě o sedm let později. V roce 1995 Raichl chtěl Vaše rozstřílet loveckou winchestrovkou, kterou si pořídil v USA. Celníci na pražském ruzyňském letišti mu ale zbraň při příletu zabavili a vrátili mu ji až při odletu. Mezitím si obstaral zbraň v Česku, k činu ale nakonec nedošlo.

Raichl se s Vašem znali z 2. světové války

Vaš s Raichlem se znali už z východní fronty a oba prošli také gulagem. Přesto se po válce ocitli na různých stranách barikády. V roli komunistického prokurátora čistil Karel Vaš armádu, Pravomil Raichl navázal spolupráci s Američany. Raichl byl zatčen ještě před únorovým převratem, ale unikl rozsudku smrti a prostřílel se na Západ. Nakonec skončil ve Spojených státech, domů se vracel jen občas.

Podruhé se Raichl údajně pokusil Vaše zlikvidovat v den výročí nástupu komunistů k moci 25. února 2002. Stalo se tak i poté, co soud konstatoval, že bývalého prokurátora nelze trestat za justiční vraždu generála Heliodora Píky, protože čin je promlčen. V Česku, kam tehdy přiletěl beze zbraně, si nelegálně pořídil pistoli. O svém záměru zlikvidovat Vaše informoval badatele Jaroslava Čvančaru a někdejšího agenta americké rozvědky Vojtěcha Klečku. Několik hodin před plánovaným činem ale Raichl zemřel na infarkt.

Vaš se k Raichlovu úmyslu odmítá vyjádřit

Také Karel Vaš byl po únorovém převratu ve vězení, poté byl odstaven z veřejného dění. V 70. letech vyučoval na filosofické fakultě, nyní si užívá stáří v jednom z pražských domovů pro seniory. Vyjádřit se k celé věci odmítá.

Právě Vašova beztrestnost přivedla Raichla na myšlenku se mu pomstít. S někdejším spoluvězněm Vojtěchem Klečkou si v roce 1995 opatřili pistoli a dva dny na Vaše čekali před poštou, kam pravidelně chodil. Jejich snahy ale byly marné, jelikož ten den se exprokurátor přestěhoval. „Já jsem říkal, Pravoši, musíme ho oddělat… Kdybych ho ještě dneska potkal, tak to do něj napálím a půjdu klidně na doživotí sedět,“ uvedl Klečka.

Váleční veteráni Vašovi vyčítají už jeho počínání na frontě. Jako zpravodajský důstojník se měl podílet na předávání vlastních spolubojovníků sovětské tajné policii. V rozhovoru pro historika Pavla Palečka se Vaš hájí, že šlo o špióny. „Tak ty chycené špióny jsme předávali sovětské armádě a nezajímalo nás, co s nimi bylo,“ bránil se Vaš.

  • Únor 1948 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/99/9821.jpg
  • Heliodor Píka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/205/20408.jpg
  • Bývalý politický vězeň Vojtěch Klečka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/686/68573.jpg