Silnice opět zasypal sníh, neprůjezdná je komunikace na Rychnovsku

Praha/Jihlava/Plzeň - Na většině území Čech dnes po ránu sněží, cestáři proto nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Na Rychnovsku je kvůli sněhu neprůjezdná silnice mezi obcemi Sedloňov a Plasnice. Na Vysočině je vlivem srážek snížena viditelnost. S vrstvou nového sněhu musejí motoristé počítat také na silnicích druhé a třetí třídy v okolí Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku. Na silnicích v Pardubickém kraji přibylo pět až 30 centimetrů sněhu. V nižších polohách nasněžilo maximálně 15 centimetrů, v horských oblastech až jednou tolik. Zřejmě kvůli špatnému počasí se nad ránem u Jamolic na Znojemsku převrátila cisterna a zablokovala na celý den silnici mezi Dukovany a Moravským Krumlovem.

Silnice v Krkonoších, Orlických, Jizerských a Krušných horách dnes ráno pokrývala až deseticentimetrová vrstva ujetého sněhu. Místy napadlo až 30 centimetrů sněhu. Sněžení může na severu Čech vystřídat i déšť se sněhem, silnice budou namrzat.

Na jižní Moravě dále sněží, na Znojemsku se převrátila cisterna

Na jižní Moravě po nočním sněžení leží na většině silnic až třícentimetrová vrstva rozbředlého sněhu. V regionu vytrvale sněží. Zřejmě kvůli špatnému počasí se kolem půl sedmé ráno u Jamolic na Znojemsku převrátila cisterna. Řidič zatím z neznámých důvodů sjel ze silnice a s cisternou vezoucí podle původního označení latex se převrátil. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se má jednat o vysoce hořlavou toxickou látku, a na místo byl proto vyslán konvoj speciální chemické jednotky z Brna. Ta nakonec zjistila, že se jedná o akrylátovou látku na bázi vody. Specializovaná firma ji má do večerních hodin přečerpat do náhradní cisterny. Poté bude souprava vyproštěna. Zraněný řidič byl převezen na traumacentrum do brněnské nemocnice. Silnice mezi Dukovany a Moravským Krumlovem zůstane po celý den neprůjezdná.

Silnice na Vysočině jsou i po celonočním sněžení sjízdné

Na Pelhřimovsku se na všech silnicích vytváří sněhové jazyky, silničáři nasadili k jejich odstranění pluhy. Na dálnici D1 leží po chemickém ošetření vrstva rozbředlého sněhu, na silnicích druhé a třetí třídy je na ujetém sněhu několikacentimetrová vrstva nového sněhu krytá posypem. Silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Na silnicích nepřetržitě jezdí 128 sypačů, většina z nich s radlicemi. Havarované nákladní auto částečně blokovalo dopravu na silnici I/38 u Želetavy na Třebíčsku.

V Pardubickém kraji přibylo až 30 centimetrů sněhu

V nižších polohách nasněžilo maximálně 15 centimetrů. Silničáři upozorňují řidiče, že by neměli vyjíždět bez zimních pneumatik a nákladní vozy by měly použít sněhové řetězy. Úseky udržované kamennou drtí, tj. některé silnice nižších tříd, pokrývá uježděný a místy zledovatělý sníh. Silničáři vozovky pluhují a posypávají pouze v nebezpečných místech, jako jsou stoupání, křižovatky, směrové oblouky. Před půl desátou havarovalo nákladní auto na silnici I/36 mezi obcemi Voleč a Rohovládová Bělá.

Na moravskoslezských silnicích leží místy tři centimetry nového sněhu

V celém kraji už pátý den nepřestává sněžit. Řidiči tak musejí počítat se sníženou viditelností. Na hlavních tazích leží většinou zbytky rozbředlého sněhu. Některé vedlejší cesty pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Proto je třeba jezdit velmi opatrně, varují krajští silničáři. V celém Moravskoslezském kraji vytrvale drobně sněží. Především na Opavsku ztěžuje dopravu nový sníh. Na Bruntálsku, Ostravsku nebo Frýdecko-Místecku musejí řidiči na hlavních tazích počítat s rozbředlým sněhem.

Dopravu ve Zlínském kraji opět komplikuje čerstvě napadaný sníh

Na vozovkách nižších tříd na Vsetínsku a Kroměřížsku leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, na Valašsku jsou místy vyjeté ledové koleje. Ostatní cesty v regionu pokrývá rozbředlý sníh po chemickém ošetření.

V hradeckém kraji napadlo až 20 cm sněhu, neprůjezdná je silnice v Orlických horách

V hradeckém kraji napadlo v noci na dnešek deset až 20 centimetrů sněhu. Sněžení se silným větrem způsobilo největší problémy v Orlických horách, kde silničáři museli uzavřít zavátou silnici II/310 z Plasnice do Sedloňova. Řidiči mohou použít obousměrnou objízdnou trasu přes obec Bačetín. Průjezd ze Sedloňova dál na Olešnici je kvůli závějím velmi obtížný. Na hlavních tazích v kraji leží rozbředlý sníh. Hasiči zasahovali v noci a dopoledne u deseti nehod. Závěje na cestě z Plasnice do Sedloňova silničáři frézou prorazí, až ustane vítr. Sedloňov však od světa odříznutý není, lze do něj dojet cestami z jiných směrů. Hasiči zasahovali u nehod zejména na Rychnovsku a Trutnovsku. V Krkonoších napadlo až 15 centimetrů sněhu a také tam se na silnicích tvořily sněhové jazyky. Na Rychnovsku napadlo až 20 centimetrů sněhu. Horské silnice v Krkonoších a Orlických horách pokrývá až deseticentimetrová vrstva ujetého sněhu.

Na jihu Čech přestává sněžit, nehody kvůli počasí nejsou vážné

Na jihu Čech postupně přestává sněžit. Sněhové přeháňky se objevují hlavně na Šumavě a ve vyšších polohách kraje. Nejen tam by ale měli řidiči jezdit opatrně. V kraji se dnes od páté hodiny ráno do čtvrté odpoledne stalo 16 nehod, vyžádaly si jedno lehké zranění, řekl to mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. U Miloňovic na Strakonicku se srazil osobní vůz s autobusem, nehoda se ale obešla bez zranění. Nikdo se nezranil ani při srážce tří osobních aut u Dolních Hořic na Táborsku. „Jsou to hlavně pomačkané plechy a nehody, kdy sjelo auto do škarpy. Řidiči zřejmě mají pocit, že je léto,“ podotkl Matzner. Podle silničářů se podmínky na cestách od rána výrazně zlepšily, řidiči by ale i tak měli být maximálně opatrní. „Přestalo sněžit a začalo tát. Silnice se ale dál udržují. Na místech s chemickým posypem už sníh zmizel,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jindřich Nováček. Na vedlejších komunikacích leží uježděný sníh krytý posypem.

Na Plzeňsku nepřetržitě sněží, na silnicích je ale zatím klid

Místy tam připadlo až 15 centimetrů. Vzhledem k tomu, že teploty jsou kolem nuly, nepůsobí sníh v regionu zatím žádné větší komplikace. Zejména ve vyšších polohách se vinou silného větru na otevřených úsecích tvoří sněhové jazyky. Silničáři mají v terénu veškerou techniku, na Klatovsku zatím nestihli projet všechny silnice třetí třídy. Vše je ale sjízdné se zvýšenou opatrností. Sněží od půlnoci, připadlo od deseti do 15 centimetrů sněhu. Sněhové jazyky se místy tvoří na severním Plzeňsku, kde jsou silnice prvních tříd mokré po chemickém ošetření a silnice druhé a třetí třídy se zbytky rozbředlého sněhu. Osobní auto havarovalo ráno na silnici I/21 v Chodové Plané na Tachovsku. Dopravní nehoda komplikovala provoz i na silnici I/20 u Chotíkova na Plzeňsku.

Sníh po chumelení opět komplikuje dopravu v Karlovarském kraji

V místech, kde silničáři používají inertní posyp, zůstává na vozovkách vrstva ujetého sněhu, místy i sněhové jazyky. Hlavní tahy v Karlovarském kraji jsou většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Silnice nižších tříd jsou sice také ošetřené, ale rozbředlý sníh může způsobovat řidičům problémy. V horských oblastech vznikají místy sněhové jazyky.

Potíže se sněhem jsou i v Beskydech, na Valašsku a v Jeseníkách. V Jeseníku stále trvá kalamitní stav, radnice nestíhá z města odklízet sníh. Naopak v Praze přes drobné sněžení potíže se sněhem nebyly.

Hasiči zasahují u cisterny, která se 17. února kolem půl sedmé ráno převrátila u Jamolic na Znojemsku. Řidič zatím z neznámých důvodů sjel ze silnice a s cisternou se převrátil. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se má jednat o vysoce hořlavou toxickou látku, a na místo byla proto vyslána speciální chemická jednotka z Brna. Ta nakonec zjistila, že se jedná o akrylátovou látku na bázi vody.
Zdroj: Václav Šálek/ČTK