Facka Rathovi přijde Macka na 100 tisíc

Praha - Někdejší místopředseda občanských demokratů Miroslav Macek musí na základě verdiktu Vrchního soudu v Praze zaplatit bývalému ministrovi zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD) odškodnění ve výši 100 000 korun za pohlavek, který mu uštědřil v květnu 2006 na stomatologickém sněmu. Macek se také musí nynějšímu středočeskému hejtmanovi Rathovi veřejně omluvit v médiích a uhradit veškeré soudní výlohy. Rozhodnutí soudu je pravomocné - Macek se podle svých slov odvolávat nebude a i Rath je s dnešním rozsudkem spokojen.

Případ pohlavku a následné fyzické potyčky mezi oběma politiky se vleče soudními síněmi zhruba dva roky. U přelíčení v loňském roce se oba aktéři nepotkali, neboť Rath se tehdejšího projednávání nezúčastnil. Požadoval však 1 milion korun jako odškodné, čemuž soud nevyhověl. Místo toho uložil Mackovi nařízení o veřejné omluvě. Rath se však odvolal. Ani k dnešnímu líčení Rath nedorazil, a i když tentokrát požadoval odškodné 250 tisíc korun, s verdiktem je podle svého advokáta spokojen. „Konečně někdo řekl, že takové chování nemůže být v demokratickém právním státě zadarmo,“ komentoval rozsudek Rathův advokát Jan Mach.

Macek již dříve bránil svůj čin tím, že ho bývalý šéf resortu zdravotnictví soustavně verbálně napadal, hovořil nevybíravě o jeho manželce a tvrdil, že se Macek oženil pro peníze. „Nikdy v životě nebudu litovat toho, co jsem učinil,“ řekl tehdy Macek. Rath po incidentu naopak odsoudil Mackovo gesto jako zbabělé. „Pan Macek se nezachoval jako správný muž, neboť ten nikoho nenapadá zezadu,“ řekl současný středočeský hejtman.

Potyčka Macka s Rathem
Zdroj: ČT24