Komunikovat s justicí přes internet bude možné ještě letos

Praha - Ještě letos budou moci občané a soudy Evropské unie začít využívat společný justiční internetový portál. Zpočátku na něm naleznou zejména právní informace. První verze webu má být podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila spuštěna v prosinci. Do roku 2013 by měl portál obsahovat informace o národním a evropském právu, propojené databáze soudních rejstříků, databáze soudních znalců, překladatelů a tlumočníků nebo formuláře pro přímou komunikaci se soudy. Zároveň bude platformou pro videokonference.

„Tento projekt bude tváří evropské e-Justice ve vztahu k veřejnosti,“ uvedl ministr Pospíšil na dvoudenní mezinárodní konferenci v pražském Kongresovém centru, kam jsou pozváni jeho evropští rezortní kolegové a dalších 300 delegátů. Internetový portál podle Pospíšila zlepší přeshraniční spolupráci a usnadní přístup k právním informacím z jiných členských států Evropské unie.

Připravovaný evropský portál má v budoucnosti také usnadnit využití videokonferencí. Právě jejich používání při soudních řízeních je jedním z Pospíšilových priorit. Ministr již dříve uvedl, že chce za českého předsednictví dokončit jakýsi manuál, který by obsahoval konkrétní údaje o tom, jaké možnosti a technická zařízení v jednotlivých zemích existují. V manuálu by si úřad z nějaké země mohl bez problémů najít, jaké možnosti existují, a případně si danou službu přímo objednat.

E-Justice má v unii pozitivní ohlas

Sdílení rejstříků dnes ocenil také místopředseda Evropské komise Jacques Barrot. „Nedávno jsme dosáhli propojení rejstříku trestů, věnujeme na něj ročně deset milionů eur,“ řekl komisař s tím, že web již měl přes 100 000 návštěv. Propojení rejstříků podle něj například výrazně zlepšilo tok informací mezi Českou republikou a Španělskem, které si dříve téměř žádná data nepředávaly.

Aktivity ČR v oblasti e-justice přivítala také viceprezidentka Evropského parlamentu Diana Wallisová. „Vždycky se nám v EP zdálo, že jsme byli dobří v bourání bariér co se týče obchodu, volného pohybu osob. Ale už méně dobří jsme byli v odbourávání hranic v přístupu občanů k justici. A právě e-justice toto zajistí,“ uvedla.