Policista vyzvídal utajované informace, dostal podmínku

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes uložil bývalému rychnovskému policistovi Václavu Cabalkovi podmíněný dvouletý trest se zkušební dobou 1,5 roku za to, že od svého kolegy vyzvídal utajované informace v případu vyšetřování podvodů při dovozech automobilů. Policista chtěl zjistit, jestli je jeho známý, majitel autobazaru, odposloucháván, a varovat ho. Soud také Cabalkovi zakázal na tři roky činnost spojenou s utajovanými skutečnostmi. Verdikt je pravomocný, sedmatřicetiletý Cabalka i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Soud přihlédl k tomu, že Cabalka vedl řádný život a že se v podstatě nejvíce potrestal sám, když přišel o zaměstnání, které měl rád.  

Krajský soud již v březnu 2007 uložil Cabalkovi podmíněný trest v délce 2,5 roku, Vrchní soud v Praze poté trest snížil, když někdejšímu kriminalistovi uložil podmíněný dvouletý trest s odkladem na tři roky. Nejvyšší soud v Praze na základě Cabalkova odvolání rozsudky zrušil a nařídil ve věci nové projednávání.

Obžaloba Cabalku vinila z toho, že v únoru 2006 navštívil svého kolegu, od kterého se pokoušel dozvědět více informací o vyšetřování majitele autobazaru v Solnici na Rychnovsku, který byl vyšetřovaný v souvislosti s podvody při dovozech aut. Ptal se například na to, zda je podnikatel odposlouchávaný, policista mu však žádné bližší informace nevyzradil. Cabalka obžalobu již dříve odmítl, potvrdil pouze, že se s kolegou sešel, žádné utajované informace s ním však neprobíral. „Ten případ vykonstruovalo okresní vedení policie, já jsem žádné utajované informace nevyzvídal,“ řekl dnes Cabalka. „Je to nesmysl, stejně bych postupoval u kohokoliv jiného, takového policistu bychom propustili, protože nemá v řadách policie co dělat,“ odmítl nařčení už dříve Zdeněk Hlaváček z rychnovského policejního ředitelství.