Brno chce postavit ve Starém Lískovci nový uzel hromadné dopravy

Brno - Lidem, kteří cestují hromadnou dopravou přes západní část Brna, by se mělo snadněji dojíždět do jejich stanovišť. Radnice plánuje v městské části Starý Lískovec postavit nový uzel hromadné dopravy. Umožnil by přestupování mezi vlaky, autobusy a trolejbusy. Stavba uzlu přijde na 300 milionů korun. Investiční záměr dnes schválili městští radní, řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Západní část Brna se rychle rozvíjí, hlavně díky stavbě kampusu Masarykovy univerzity. Do dokončovaných studoven, knihoven a laboratoří dojíždějí studenti lékařských a přírodovědných oborů a pracují tam i výzkumníci. Podle Žáry se proto ukazuje jako nezbytné zlepšit do této části Brna dojíždění. Tím spíš, že vedle kampusu sídlí Fakultní nemocnice Brno.

Nový uzel hromadné dopravy má vzniknout u železniční zastávky ve Starém Lískovci, kterou chce v místě zřídit Správa železniční dopravní cesty. „Stavba zastávky se plánuje jako součást elektronizace trati Brno Jihlava,“ řekl Žára. Město pak u nové zastávky postaví přestupní terminál a přivede tam trolejbusovou trať ze zastávky Osová. „Trolejové vedení se prodlouží o 840 metrů,“ řekl mluvčí.

Nový uzel bude dokončen v roce 2013

Budování přestupního uzlu by mělo začít v roce 2010 a skončit o tři roky později. Radnice požádá na stavbu o evropské peníze. V rozpočtu, který je spočítaný na 300 milionů korun, se počítá se stavbou chodníků, lávky přes říčku Leskavu, veřejného osvětlení, přípojky vody, plynu, kanalizace, s prodloužením trolejového vedení a také s parkovými úpravami.

Brno a Jihomoravský kraj se snaží hromadnou dopravu rozvíjet a propagovat hlavně cestování po železnici. Kraj kvůli tomu zavádí integrovaný dopravní systém, který lidem umožňuje na jednu jízdenku cestovat vlakem, autobusem i brněnskou hromadnou dopravou. Jízda tak vyjde levněji. Obě samosprávy na hromadnou dopravu doplácí, ale podporují ji. Přispívá ke snížení počtu aut na silnicích. Právě hustota dopravy je přitom v Brně a okolí velkým problémem.