Premiér Topolánek představí poslancům protikrizový balíček

Praha - Po debatách o Lisabonu by se ke slovu měl dostat i premiér Mirek Topolánek, který má poslancům detailně představit vládní balík protikrizových opatření. I u něj se očekává ostrá sněmovní diskuse. ČSSD totiž představila balík vlastní a je pravděpodobné, že ho bude chtít hlasitě ukázat. Protikrizový balíček sestavila Národní ekonomická rada vlády o víkendu a v pondělí prošel vládou.

„Pro malou otevřenou ekonomiku je to jeden z nejlepších balíčků, které jsme mohli v takto krátké době dát dohromady,“ prohlásil člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček. Součástí protikrizového balíku je třeba nižší sociální pojištění nebo vládní záruky za bankovní úvěry. Počítá se s odpuštěním záloh na daně pro drobné živnostníky, rychlejšími odpisy majetku nebo vrácením DPH u všech nových aut. Opozice a odbory některé vládní plány odmítají.

Sociálním demokratům se v první řadě nelíbí, že vládní plány na překonání krize počítají v letošním roce s růstem ekonomiky o 1,4 procenta. „Vláda v tomto plánu nepřipouští to, že by se česká ekonomika mohla v letošním roce propadnout do recese. My se domníváme, že je to naopak realistický a velmi pravděpodobný scénář,“ prohlásil stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). To potvrzují i poslední prognózy České národní banky, podle kterých by se tuzemské hospodářství mohlo letos propadnout o 0,3 procenta.

"S výjimkou možnosti odpočtu DPH na auta tam není jediné opatření, které by stimulovalo spotřebu domácností nebo domácí poptávky, konstatoval Bohuslav Sobotka. Podle slov Martina Římana toto implikuje, že nebude možné se spolehnout na kolegiální postoj opozice. ČSSD by krizi řešila třeba zvýšením daní podnikům a nejbohatším lidem, vyplacením mimořádných důchodů, zvýšením podpory v nezaměstnanosti či zrychlováním odpisů.

Protikrizový balíček z pera ČSSD
Zdroj: ČT24