Jízdu po silnicích komplikují sněhové přeháňky, v Ostravě měla problémy MHD

Jihlava/Olomouc/Ostrava - Jízdu po silnicích Vysočiny stále ztěžují sněhové přeháňky, na Třebíčsku a Žďársku se vytvářejí i sněhové jazyky a návěje. Frézy nasadí silničáři dnes dopoledne na silnice III. tříd v úsecích Jívová - Hraničné Petrovice a Horní Loděnice - Dalov, které v úterý večer uzavřeli kvůli neprůjezdnosti. V Libereckém kraji napadlo v noci na dnešek až 15 centimetrů nového sněhu a dál sněží. Na Orlickoústecku se dnes ráno mohou tvořit sněhové jazyky. V Ostravě měly autobusy MHD kvůli neprůjezdným ulicím až půlhodinová zpoždění.

Na Šternbersku jsou dvě cesty neprůjezdné, silničáři nasadí frézy

Nesjízdné jsou silnice v úsecích Jívová - Hraničné Petrovice a Horní Loděnice - Dalov. Silničáři tam dnes nasadí frézy a obě komunikace na Šternbersku by mohly být po poledni zase v pořádku. Vozovky v Olomouckém kraji jsou po noci většinou vymrzlé. Pouze ve vyšších polohách na Šumpersku a Jesenicku hrozí tvorba jazyků. „Jde hlavně o Maletínsko a Videlský kříž,“ uvedl dispečer správy silnic Václav Pěček.

Sníh v Moravskoslezském kraji komplikuje dopravu, ostravská MHD měla zpoždění

Vytrvalé sněžení dnes značně zkomplikovalo dopravu v Moravskoslezském kraji. Městská hromadná doprava v Ostravě bojovala od rána s povětrnostními podmínkami. Husté a nepřetržité sněžení způsobilo dnes ráno problémy se sjízdností většiny komunikací, což zpozdilo především autobusy, nyní už se situace zklidnila a vše se vrátilo k normálu. Na některých úsecích byla z důvodu úplné nesjízdnosti nebo vyšetřování dopravních nehod doprava dokonce na několik desítek minut zastavena, informoval ostravský dopravní podnik. Na Novojičínsku havárie tří nákladních aut zastavila provoz na silnici mezi Studénkou a Bravanticemi, která slouží jako přivaděč na dálnici D47. Na zbývajících silnicích v Moravskoslezském kraji leží rozbředlý sníh, na některých vedlejších cestách i vrstva ujetého sněhu.

V Krkonoších napadlo 15 cm sněhu, neprůjezdná je silnice v O. horách

Silnice v regionu jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. V Orlických horách zůstává uzavřená zavátá silnice z Plasnice do Sedloňova. Silničáři by chtěli závěje s pomocí frézy prorazit dnes dopoledne. Meteorologové dnes v kraji čekají místy sněžení nebo sněhové přeháňky. V Orlických horách jsou kromě úseku z Plasnice do Sedloňova všechny silnice s opatrností sjízdné. V nižších polohách hradeckého kraje jsou hlavní silnice většinou mokré. Nesolené silnice nižších tříd pokrývá vrstva ujetého sněhu. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je mokrá a sjízdná bez omezení.

Jihočeské silnice jsou s opatrností sjízdné, v kraji stále sněží

Jihočeské silnice jsou sjízdné, silničáři ale nabádají k velmi opatrné jízdě, protože i přes noc na mnoha místech kraje sněžilo. Vítr už ustává, takže je menší nebezpečí sněhových jazyků. Meteorologové ale hlásí další ochlazení, takže komunikace mohou namrzat. Sněžení zhoršuje viditelnost. Při cestě na hory je nutná zimní výbava. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, zvláště ve vyšších polohách na nich místy zůstává rozbředlá vrstva sněhu. Na cestách nižších tříd leží uježděná vrstva nového sněhu krytá posypem. Místy se tvoří jazyky a závěje. Na Šumavě napadlo přes noc asi pět centimetrů sněhu.

Cestování po silnicích Vysočiny ztěžují sněhové přeháňky i návěje

Jízdu po silnicích Vysočiny dnes stále ztěžovaly sněhové přeháňky, na Třebíčsku, Žďársku a Havlíčkobrodsku se během dne vytvářely sněhové jazyky a návěje. Hasiči od rána vyprošťovali dvě havarovaná vozidla a pomáhali odstraňovat sníh ze střech. V kopcích na namrzlých silnicích místy uvázly kamiony, ale podle krajských silničářů k větší přerušení dopravy nenastalo. Policie od rána do třetí odpoledne zasahovala asi u pěti dopravních nehod, všechny se obešly bez vážnějších zranění. Hasiči vyprošťovali osobní vůz u Šlapanova na Havlíčkobrodsku a odpoledne nákladní auto u Jackova na Třebíčsku, které sjelo ze silnice a skončilo na boku.